İki metro inşaatına yeni ihale

İki metro inşaatına yeni ihale
Belirlenen bitiş takviminin gerisinde kalan, fiziki ilerlemeleri yüzde 15’i geçemeyen iki metro hattı inşaatı için ihale yenilenecek. Kaynarca - Pendik – Tuzla ve Kirazlı -Halkalı metro inşaatlarını gerçekleştiren mevcut yüklenici...

Belirlenen bitiş takviminin gerisinde kalan, fiziki ilerlemeleri yüzde 15’i geçemeyen iki metro hattı inşaatı için ihale yenilenecek. Kaynarca - Pendik – Tuzla ve Kirazlı -Halkalı metro inşaatlarını gerçekleştiren mevcut yüklenici firmaların değiştirilecek. İki metro hattı için yeniden ihale yapılacak. Yetersiz kalan mevcut firmalar yerine işi daha hızlı yapacak yüklenici firmalar belirlenip sahaya davet edilecek.
İBB, “işlerin yarım kalmaması, kamu zararının ortaya çıkmaması, en önemlisi 16 milyon İstanbullunun hakkının gasp edilmemesi” gerekçeleriyle ihaleleri yenileyecek.

KAYNARCA – PENDİK – TUZLA METRO HATTI
2018 Ocak ayında fiziksel saha ilerlemesi sadece %0,2’ydi. Ödenek yetersizliği ve kredi temin edilememesinden dolayı yapım işleri tamamen durdu. 2020 Şubat ayında Fransız Kalkınma Bankasından temin edilen 86 milyon euro kredi ile hattın yapım işleri yeniden başladı. Bu bütçe ile 4,9 km uzunluğunda ve 2 istasyondan oluşan 1. ETAP “Pendik Merkez-Kaynarca Merkez-Fevzi Çakmak ve Tavşantepe İstasyonu-Kaynarca Merkez İstasyonu Kesimi”nin inşaasına hızla devam edildi. 2020 Aralık ayında Eurobond ihracı ile projeye 34 milyon euro daha finans sağlanarak 1. ETAP için gerekli tüm finans ihtiyacı tamamlandı. Fiziki ilerlemesi yüzde 30’lara çıkarılan hat inşaatının 2023 sonunda bitirilmesi planlanıyordu. Proje, 2017’de yer teslimi sürecinden itibaren yaklaşık 3 yıl geciktirildi.

KİRAZLI HALKALI METRO HATTI
2017 yılında yer teslimi yapılmış olsa da 2018 Ocak ayında fiziksel saha ilerlemesi % 2,5 iken, diğer bir ifadeyle sahada önemli ölçüde imalat yapılmadan, ödenek yetersizliği ve kredi temin edilememesinden dolayı yapım işleri tamamen durdu. 2020 Aralık ayında 170 milyon euro tahvil ihracı ile hattın yapım işleri yeniden başlatıldı. Bu bütçe ile, 4,2 km uzunluğunda ve 4 istasyondan oluşan 1. Etap “Kirazlı, Barbaros, Malazgirt, Mimar Sinan ve Fatih İstasyonu Kesimi”nin yapım işleri 2021 Şubat ayında yeniden başlandı. 9 İstasyondan oluşan 10 km uzunluğundaki hattın fiziki saha ilerlemesi yaklaşık %8’lere çıkarıldı. Ancak yüklenici firma son dönemde sahada işleri yavaşlattı.