İKİNCİ YÜZYILA ÇAĞRI BEYANNAMESİ

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 30, 2020 / 07:08

CHP 37. Kurultayı, delegelerin neredeyse tamamına yakının oylarıyla Kemal Kılıçdaroğlu’nu yeniden Genel Başkan olarak seçerken, seçimlere kadar hem partiyi, hem de ittifakları yönetmek üzere de tam yetki verdi!


Arkasından Kılıçdaroğlu da delegeye dönüp Parti Meclisi için 80 kişilik bir “Anahtar Liste“ sundu. Benim de içinde yer aldığım bu listeye ek olarak 142 kişi daha aday oldu. Toplam 222 kişinin yarıştığı ve benim de 497 oyla 54. sırada yer aldığım Parti Meclisi seçimlerinin kişiler üzerinden sonuçları belli ki daha çok tartışılacak. Ancak bana göre asıl tartışılması gereken “İktidar Kurultay“ başlığıyla yapılan kurultayın “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi“ metnidir!


Türkiye uzun süredir siyasal içerik tartışmıyor, yeni düşünsel açılımlar üretmiyor ya da üretilenler geniş kitlelerde karşılık bulmuyor. Bu gerçek CHP için de geçerli!


Parti yöneticileri ve üyeleri daha çok isimler ve düşünsel yan yana gelişleri içermeyen kişilerin öne çıktığı “parti içi ittifaklara“ odaklanıyor. Tartışmalar, itirazlar ve şikayetler kişiler üzerinden yürüyor. Belki de bu nedenle, biraz abartarak söylersem, eğitim denince de sanki akla yalnızca “Sandık Eğitimi“ geliyor, “siyasi içerik“ ve “düşünsel açılım“ yeterince karşılık bulmuyor. Örneğin, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaya “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi” başlığıyla sunduğu ve delegelerin oybirliği ile kabul edilen “çağrı metninin” karşılık bulması bir yana yeterince tartışılmadığı çıplak gözle bile görülüyor. Tıpkı Kılıçdaroğlu’nun 22 Nisan 2020 tarihli “Alçakgönüllü bir uygarlığın inşasına çağrı” ve 19 Temmuz 2020 tarihli “Yeni sosyal devlet” makalelerinde olduğu gibi…


CUMHURİYETİ DEMOKRASİYLE TAÇLANDIRMAK
Oysa 1959 “İlk Hedefler Beyannamesi”ne atıfta bulunarak başlığa çıkarılarak “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi” başlığı atılan kurultay metni de, diğer metinlerde iktidara yürüyen bir partinin öncelikli olarak tartışması ve içselleştirerek arkasında da milyonlarla buluşturulması gereken metinlerdir. Kurultay metninde olduğu gibi, bu metinlerde laiklik vurgusunun eksikliği ya da kamuculuğun yeterince öne çıkartılmamış olması gibi konular eleştirilebilir ama asıl yapılması gereken kişileri değil eleştiri ve önerilerimizle birlikte düşünsel açılımları tartışmaktır. Eğer iktidara yürünecekse, başka bir Türkiye hayal edilecekse, bizleri bir araya getiren ya da ayrıştıran kişiler değil, düşünsel yaklaşımlar olmalıdır!
Kılıçdaroğlu’nun Kurultay’da yaptığı konuşmada belirttiği gibi eğer “2023’de Cumhuriyet’i demokrasi ile taçlandıracak” bir iktidar yürüyüşü yapılacaksa, bunun üzerine oturduğu yeni bir düşünsel zemin olmalıdır. Üstelik bu düşünsel zemin yalnızca CHP üyelerini ve seçmenini mutlu edecek sınırları aşarak, demokrasi, özgürlük ve eşitliğin öne çıktığı bir sosyal devlet isteyen bütün toplumsal ve siyasal kesimleri kucaklayabilmelidir.


CHP 37. Kurultayı bu düşünsel zemini yeniden oluşturmak ve milyonlarda yarın hayali kurdurmak için önemli bir fırsattır. Erken seçim olur mu olmaz mı bilinmez ama, eğer iyice köşeye sıkışan AKP-MHP bloku başka bir hamle yapmayıp seçimleri ertelemezse, seçimlerin 2023 yılında olacağı bugünden bilinmektedir. Bu nedenle “oy birliğe” ile yeniden CHP Genel Başkanı seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, bu metinleri CHP üyeleri başta olmak üzere, akademisyenler ve üniversite öğrencileri arasında, meslek odalarında ve sendikalarda konferanslar, sosyal medya araçları ve televizyonlar üzerinden tartışmaya açmalıdır.
CHP seçmenin de, Türkiye seçmenin de kişileri aşan, yarın hayalini yaratacak düşünsel açılımlara ihtiyacı var. CHP 37. Kurultay metni bunun için iyi bir başlangıçtır!


Hatırlatmak da yarar var ki; Pandemi yalnızca alışkanlıkları değiştirmeyecek, ekonomik krizle de buluştuğu için siyasal açıdan da dönemi yeniden şekillendirecek. CHP “Türkiye’de toplumsal barışı ve huzuru sağlayacak” demokratik sosyal devlet anlayışını öne çıkartırsa, “alçakgönüllü yeni bir uygarlığın hakim olduğu başka bir Türkiye” Anadolu ile sınırlı kalmaz, bölgeyi ve dünyayı da etkiler.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top