‘İklim dostu mağaza’da ilk adım İzmir’den

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 2, 2022 / 13:13

“Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” sloganıyla sürdürülebilirlik çalışmalarını yürüten Arçelik, ilk ‘iklim dostu mağazası’nı tüketici ile buluşturdu. İzmir İstinye Park AVM’de açılan Arçelik İklim Dostu Mağazası, Türkiye’nin platin seviyesinde uluslararası LEED yeşil bina sertifikasına sahip ilk mağazası olma özelliğini taşıyor.

FATİH KEMAL ELBİÇLİOĞLU: HEDEF SIFIR EMİSYON
Mağazanın açılışında konuşan Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, “Topluluk olarak 2050 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdümüz çerçevesinde sürdürülebilirlik hedeflerimizi tüm iş kollarımıza taşıyoruz. Arçelik’in İzmir’de açtığı ‘iklim dostu mağaza’ perakende sektörünü pek çok ilkle tanıştırarak örnek olurken iklim değişikliği konusunda tüketicide farkındalığın artmasına da katkı sağlayacak. Teknoloji ve inovasyonun gücünden yararlanarak iklim değişikliğiyle mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

HAKAN BULGURLU: GURURLUYUZ
Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu ise açılışta şu değerlendirmeyi yaptı:
“İklim değişikliği mücadele çabalarımıza bayilerimizi de dahil ederek sürdürüyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına uzanan bayi teşkilatı iklim mücadelemize de güç verecek. Bu alandaki yatırımlarımızı sürdürerek ‘iklim dostu mağaza’ konseptini Türkiye’ye yaymayı ve sayısını 60’a çıkarmayı hedefliyoruz. Böyle bir dönüşüme öncülük ettiğimiz için gururluyuz.”

CAN DİNÇER: İKLİM KRİZİ YOKMUŞ GİBİ YAPAMAYIZ
Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, sürdürülebilirlik alanında perakende sektörüne öncülük ettiklerini belirtti, “Önümüzde iklim krizi gibi büyük bir zorluk varken, hiçbirimiz işimizi, günlük hayatımızı bir şey yokmuşçasına devam ettiremeyiz” diyerek projenin önemini anlattı:

“Arçelik iklim dostu mağazamızın yeşil logosunun arkasında, projelendirme aşamasından başlayarak, dekorasyonda kullanılan materyallerden, çalışanlarımızın kıyafetlerine kadar çok detaylı ve titiz bir çalışma var. Mağazamızdaki Sürdürülebilir Yaşam Ağacı, gezegenimizde yaşamın, ekosistemin nasıl birbirine bağlı olduğunu, aynı kökten beslendiğini gösteriyor. Doğadan aldığımız ilhamla, burada ağacın gölgesinde Arçelik’in iklim dostu, sürdürülebilir ürünlerini sergiliyoruz.”

ZEYNEP ÖZBİL: İKLİM DOSTU HAREKETİ
Arçelik Global İletişim Direktörü Zeynep Özbil de şu bilgileri paylaştı:
“2050 yılına kadar tüm operasyonlarımızda net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt ettik. Bu kapsamda, yol haritamızda, küresel üretim tesislerinde elektrik tedarikini %100 yeşil elektrik kaynaklarından elde etmek gibi net hedeflerimiz bulunuyor. Arçelik markamızla da ‘Gezegenimiz için ne yapabiliriz?’ sorusuna yanıt arıyoruz. Arçelik İyilik Geliştirme (İYİ-GE) Kurulu ile birlikte, tüketicilerimize de bu konuda ilham vermek, sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı artırmak üzere, “İklim Dostu Hareketi” başlatmıştık.”

DR. UYGAR ÖZESMİ: İKLİM KRİZİ EN BÜYÜK TEHDİT
Arçelik İYİ-GE Kurulu Bilim Koordinatörü- Dr. Uygar Özesmi, iklim krizinin, insanlığın bugüne kadar karşı karşıya kaldığı en büyük tehdit olduğuna dikkat çekti:
“Bir buçuk derece hedefini tutturmak üzere, bir an önce harekete geçmemiz gerekiyor. Bunu ancak hep birlikte yapabiliriz. Arçelik’in böylesine çok sesli bir yapıyı karar süreçlerine dahil etmesini İyi-Ge ile ortaya koyduğu vizyonu çok kıymetli buluyorum. Türkiye’de her hanenin iklim dostu bir yaşam tarzını benimsemesini sağlamak ve topluma ilham vermek içinse minimum karbon ayakizi hedefiyle iklim dostu ev konseptini oluşturduk.

YİĞİT ÖZŞENER: ÇOK KIYMETLİ
Sanatçı Yiğit Özşener, iklim dostu olmaya nasıl katkı sağladığını anlattı:
“Arçelik tüm bu çalışmaları tek başına yürütebilir, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını tek başına devam ettirebilirdi. Ancak bunun yerine çok daha kıymetli, benim de bir kez daha takdir ettiğim bir şey yaptı: ‘Ne yapabiliriz’ sorusuna yanıt aramaya, benim de dahil olduğum, içinde Türkiye’nin önde gelen STK’larının, kıymetli akademisyen ve iklim aktivistlerinin yer aldığı bir kurul oluşturarak, çok sesli bir şekilde devam etmeyi tercih etti. Bildiğim kadarıyla bunun başka bir örneği yok. Ben bir sahne ve performans sanatçısı olarak, yaratıcı endüstrilerdeki birçok insan gibi, hikayeler sayesinde insanlarla bağ kurmak ve onları harekete geçirebilmek için sahip olduğum potansiyeli kullanarak katkı sağlamaya çalışıyorum.”

İKLİM DOSTU, TASARRUFLU KONSEPT
· Arçelik İzmir İklim Dostu Ev’de bulunan iklim dostu evin çatısında solar paneller yer alıyor.
· İklim dostu mağazada kullanılan aydınlatma sistemleri %30 oranında daha tasarruflu. %40’a varan oranda su tasarrufu var. Karbon salımı 66 ton azaltıldı. Yılda 53 evin elektrik tüketimi kadar tasarruf sağlanıyor.
· Mağazanın bulunduğu AVM’nin otopark alanında elektrikli araç şarj istasyonları, elektrikli scooter ve bisiklet şarj / park istasyonları kuruldu.
· Evlerde en fazla karbon salımına yol açan ısınma ihtiyacı. Isı pompası ile yerden ısıtma yapıldığında karbon salımı %40 oranında azalıyor.
· İklim dostu ev içerisindeki tüm ürünler, Arçelik’in iklim dostu teknolojilerine sahip. Parçaları sürdürülebilir bio malzemelerden üretilmiş D sınıfı buzdolabı, F enerji sınıfına oranla %36 daha tasarruflu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top