İklim Zirvesi’nde “Savaşı kaybediyoruz” uyarısı

İklim Zirvesi’nde “Savaşı kaybediyoruz” uyarısı
Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde başlayan COP27 İklim Zirvesi’nde açılış konuşmasını yapan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, liderlere ve uluslararası topluma “zamanımızın en acil sorunlarından biri olan iklim...

Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde başlayan COP27 İklim Zirvesi’nde açılış konuşmasını yapan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, liderlere ve uluslararası topluma “zamanımızın en acil sorunlarından biri olan iklim değişikliğiyle birlikte mücadele etme” çağrısında bulundu.

Sisi, “Art arda felaketler gördük. Birini ele aldığımızda, bir diğeri ortaya çıkıyor. Bu, iklim sorumluluklarımızı yerine getirmek için son şansımız” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise açılış konuşmasına, “Sadece birkaç gün içinde gezegenimizin nüfusu yeni bir eşiği geçecek. İnsanlık ailemizin 8 milyarıncı üyesi doğacak. O çocuk bize dünya için ne yaptığımızı sorduğunda nasıl yanıt vereceği?” sorusuyla başladı. Guterres, özetle şunları söyledi:


AYAĞIMIZ GAZ PEDALINDA
“Hayatımızın en büyük savaşı bu ve kaybediyoruz. Sera gazı emisyonları artmaya devam ediyor. Küresel sıcaklıklar yükselmeye devam ediyor. Gezegenimiz, iklim kaosunu geri döndürülemez hale getirecek dönüm noktalarına hızla yaklaşıyor. Ayağımız gaz pedalında, iklim cehennemine giden bir otoyoldayız.”

Dün dünya liderlerine seslenen Guterres, gelişmiş ve gelişen ülkeler arasında tarihi bir anlaşmaya varılmasını talep etti. Guterres, bu anlaşma kapsamında tüm ülkelerin 1,5 derece hedefi doğrultusunda 2030 yılına kadar emisyonlarını azaltmak için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini ve dünyanın iki büyük ekonomisi olan ABD ve Çin’in bunu gerçeğe dönüştürmek için özel bir sorumluluğa sahip olduğunu söyledi.

Guterres, “İnsanlığın tek bir seçeneği var, işbirliği yapmak ya da yok olmak. Ya iklim dayanışma anlaşması, ya da toplu intihar anlaşması” ifadesini kullandı.
Zirveye Fransa, Almanya, İngiltere ve birçok Avrupa Birliği ülkesinin liderleri katılırken; Çin, Rusya, Hindistan ve Avustralya liderleri katılmayacak. ABD Başkanı Joe Biden ise cuma günü Mısır’a gideceği bildiriliyor.