İkna timleri

Seçimler yaklaşıyor ve bütün siyasi partiler hazırlıklarını hızlandırdı.

Bu partilerden biri de anketlerin hüsran müjdesi verdiği Akape.

Geçenlerde genel başkanlarının başkanlığında toplanmışlar, Erdoğan partililerine 2023 seçim beyannamesinin yazımına başlamaları talimatı vermiş.

Toplantıda bir de “Seçmeni ikna timleri” kurmaya karar vermişler.

Daha önce Akapeye oy vermiş olup da bugün kırgınlık, küskünlük, hayat pahalılığı veya kişisel nedenlerle uzaklaşanlar varmış. Ama tam da kopmamışlarmış. Bu kitle başka bir partiye oy vermek istemiyormuş. Sandığa gitmemeyi düşünüyormuş.

Anketlerden bu seçmenlerin ikna olmaya açık olduğunu saptamışlar. İşte bu nedenle de seçimlere kadar en önemli hedefleri bu kitleyi sandığa gitmeye ve yeniden Akapeye oy vermeye ikna etmek olacakmış.

“Ekonomi alanında atılacak adımlar” ve ikna timlerinin yapacağı birebir görüşmeler sonucu bu hedefe varılacakmış.

Ekonomi alanında atılacak adımlardan söz edildiğine göre seçim ekonomisi izlenecek besbelli. Kimsenin inanmadığı TUİK’in verilerine göre bile %80’e ulaşmış bir enflasyon ortamında kalan son mali disiplin kurallarına da boş verip piyasayı paraya boğacaklar zahir.

Allah sonumuzu hayır etsin!

Benim asıl merak ettiğim ikna timleri nasıl çalışacak? Seçmene ne diyecekler de seçmen şıppadanak ikna olacak tekrar Akapeye oy vermeye?

“Enflasyonu yeniden tek haneye indireceğiz” diye vaatte bulundukları 24 Haziran 2018 seçimlerinin yapıldığı dönemde enflasyon yıllık %15 civarındaydı. Bu kez “%15’ten %80’e indirdik, daha da indiririz. Yaparsa Akape yapar” mı derler acaba?

2018 Haziran’ında ABD Doları 4,60 seviyesindeydi. Bu satırlar yazılırken 18,18. Okunurken kaç olur kestirmek güç. Ama olsun. İkna timleri “Güçlü ve istikrarlı ekonomi” vadeder, “Reisin alanı ekonomi” diye hatırlatırlar. Seçmen de ikna oluverir.

2018 cumhurbaşkanlığı seçimine giderken Erdoğan da dememiş miydi “24’ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” diye? %52 buçuk ikna olmamış mıydı?

2018 seçim beyannamesinde “Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecektir” diyordu Akape. “Adam laf dinlemiyor” diyerek kaç başkan değiştirildiği halde yine Merkez Bankası bağımsızlığından dem vurabilecekler mi? Tabii ki vurabilecekler. Yalandan kim ölmüş?

“Kültür ve sanat faaliyetlerini tabana yaydık” bile derler bunlar 2018’de söyledikleri gibi. “Tabana yaydık da, şeriatçı tabanın istemediklerini yasaklıyoruz” derler. Nass filan derler olur biter.

Almanca kurslarını dolduran hekimlere “Sağlıkta çağ atladık” derlerse, kesin ikna olur doktorlarımız. Vazgeçerler gitmekten.

Akape 2011 yılında da “Türkiye hazır, hedef 2023” sloganıyla Cumhuriyetimizin 100. Yılı için hedefler ilan etmişti. Tam 63 madde vardı o listede.

2023 geldi çattı. Peki nedir durum?

Yıllık gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) 2 trilyon dolara, kişi başına milli gelir 25 bin dolara çıkacak ve Türkiye dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girecekti.

Yoksulluk sınırı altındaki nüfus azaltılacaktı. Yenilenebilir enerji kaynakları en az yüzde 30 olacaktı. Enerjide dışa bağımlılık ortadan kalkacaktı.

Bugün GSYH 807 milyar. Kişi başına milli gelir 9 500 dolar civarında. Dünyanın 16. büyük ekonomisiyken bugün 22. sıraya geriledik. 2022 Türkiye’sinde 25,5 milyon nüfus açlık, 51 milyon ise yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Akapenin iktidara geldiği 2002 yılında kullandığımız enerjinin %31’ini yerli kaynaklarımızdan karşılıyorduk.
Bugün bu oran %25.

Ama timler ikna edecek seçmeni doğru yolda olduğumuza. Sabırlı olun diyecekler ahaliye 20 yıllık iktidarın sonunda.

Daha neler neler vardı 2023 hedefleri arasında:
Parti kapatmaya son verilecekti. Seçim barajı sıfırlanacaktı. Hafif suçlarda tutuklama istisna olacaktı. Avrupa Birliği hedefinden uzaklaşılmayacaktı. Kadına ve sağlık çalışanlarına şiddet son bulacaktı. Her öğrenciye yurt imkanı sağlanacaktı. Tarımda ileri teknolojiye dayalı bir üretim yapısı tesis edilecek, verimlilik yükseltilecek, uluslararası rekabet gücümüz artırılacaktı. Hayvan varlığı artırılacak, kırmızı et üretiminde kendine yeterli bir ülke konumuna gelecektik.

Gerçekten de merak ediyorum nasıl ikna edilecek kararsız seçmen.

Damat bakan “Aya dört şeritli yol yapacağız desek inanacak seçmen var” der dururdu. Acaba öyle mi derler?

“Yoksulluk, yolsuzluk ve yasakları yok edeceğiz” filan mı deseler yoksa?

Bak onu derlerse seçmen kesin ikna olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kaya Türkmen Arşivi