‘İktidar ülkeyi faiz lobicileri için panayır yerine çevirdi’

‘İktidar ülkeyi faiz lobicileri için panayır yerine çevirdi’
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, geçen haftanın ekonomik gelişmelerini değerlendirirken İslami kurallar (nass) gereği faize karşı olduğunu söyleyen AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi politikalarını eleştirdi,...

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, geçen haftanın ekonomik gelişmelerini değerlendirirken İslami kurallar (nass) gereği faize karşı olduğunu söyleyen AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi politikalarını eleştirdi, kararlardaki tutarsızlıklara dikkat çekti. Toprak’ın değerlendirmelerinden öne çıkan başlıklar şöyle:

LİRALAŞMA DEĞİL DÖVİZLEŞME
“Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) 17 Şubat’taki toplantısında politika faizini yüzde 14’te sabit tuttu. Faiz indirilerek ya da sabit tutularak enflasyonun düşürülemediği bir kez daha kanıtlandı. Hesapsız şekilde her alanda yürütülen dövize endeksli liralaşma stratejisi tam tersine dövizleşmeyi yaygınlaştırarak, ülke ekonomisinin yakın gelecekte çok ağır bir döviz ve kambiyo felaketiyle karşı karşıya kalmasının altyapısını hazırlıyor!

MERKEZ BANKASI GÖREVLERİNİ TERK ETTİ
MB’nin enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı görevlerini tamamıyla terk etmesi, bu alandaki sorumluluğu Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığına devretmesinin yanı sıra, politika faizinde sergilenen tutum ortada bir para politikası kalmadığını gösteriyor.

FAİZ İNMEDİ, AKSİNE ARTTI
MB politika faizi, ‘önemsizleştirilmiş’ olmasına karşılık, yüzde 50’ye varan enflasyon ortamında;
Politika faizi yüzde 14,
Kur korumalı TL mevduat faizi yüzde 17,
Normal TL tasarruf mevduatı faizi yüzde 22,
Bireysel tüketici kredisi faizi yüzde 31,
Ticari kredi faizleri yüzde 24-26.

KURLARA ÖRTÜLÜ SABİTLEME
Kurların örtülü şekilde sabitlenmiş olmasına karşılık, kuru dizginlemek için devreye sokulan tüm TL finansal enstrümanların dövize endekslenmesi, hem TL para politikasını ve politika faizini anlamsızlaştırıyor hem de ‘dövizleşmeyi’ öne çıkartıyor.

Enflasyonun yüzde 50’ye yaklaştığı bir ekonomik tabloda;
PPK toplantı tutanaklarında hâlâ ‘para politikasının gözden geçirilme sürecinde’ olduğunun ifade edilmesi derin bir tutarsızlık!

Aylardır her PPK toplantı metinde yer alan yüzde 5’lik enflasyon hedefi, herkesle alay edercesine ciddiyetsizlik!

‘Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenleri artarken cari işlemler dengesinin 2022 yılında da fazla vermesi öngörülmektedir’ ifadesi de metinde yer alan bir başka tutarsızlık! Bu ifadeyle sanki 2021 yılında cari fazla verilmiş gibi, bunun 2022’de de devam edeceği anlaşılıyor."