İktidara yeni gelmiş gibi: Yargıyı yargıya bırakacak kültür!

İktidara yeni gelmiş gibi: Yargıyı yargıya bırakacak kültür!
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Bursa’da bir otelde düzenlenen, “Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı”na katıldı. Burada mahkeme başkanları, hakim ve savcılarla bir araya gelen Bakan Gül, açıklamalarda bulundu. Gül, AK Parti...

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Bursa’da bir otelde düzenlenen, “Adalet Bölge Değerlendirme Toplantısı”na katıldı. Burada mahkeme başkanları, hakim ve savcılarla bir araya gelen Bakan Gül, açıklamalarda bulundu. Gül, AK Parti iktidarının 19. senesinde “yargının işine yargıya bırakacak bir kültür oluşturmak istiyoruz” dedi.
Gül devamında şöyle konuştu:
“Doğru bilgiye dayanan yapıcı eleştiri yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına her zaman destek olur, güç verir. Ancak, adalet duygusu gibi yüce bir değerin etkileşim ve spekülasyon unsuru olarak kullanılmasını ise yapıcı eleştiriden tefrik ediyoruz. Bu noktada, ‘yargıyı yargıya bırakın işini yapsın’ diyoruz. Yargısız infaza herkes için karşı çıktığımız gibi yargının da yargısız infazını asla kabul etmiyoruz. Yargıyı yargıya bırakacak bir hukuk kültürünü medyasıyla, siyasetiyle, akademi ve sivil toplum kuruluşlarıyla hep beraber oluşturmamız gerekmektedir. Yargının kendi bağımsız ve tarafsız mecrasında işlemesi, hataların da o mecrada düzeltilmesi, temel kuraldır, vazgeçilmez ilkedir. Yargının her zaman ve her yerde mükemmel kararlar vermediğinin biz de farkındayız. Ancak eksik, hatalı karara karşı bir itiraz yolunun, bir düzeltme mekanizmasının olduğunu, hukuk düzeni içerisinde olduğumuzu da asla unutmamamız gerekmektedir”.

GEÇMİŞTEN BUGÜNE ‘YARGIYA MÜDAHALE’ KRONOLOJİSİ

Abdulhamit Gül “yargıyı yargıya bırakacak bir kültür oluşturacağız” dedi ancak AK Parti iktidarında birçok kez yargıya müdahale edildiği haberleri gündeme geldi. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yargıya müdahale eleştirisi alan konuşmalarından başlıcaları şöyle:
(15 Temmuz 2008) Ergenekon Davası: “Ben bu davanın savcısıyım” açıklamasını yaptı.
(4 Nisan 2014) Twitter’a erişim yasağının kaldırılması: “Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karara uymak durumundayız. Ama saygı duymak zorunda değilim. Bu karara saygı duymuyorum” diye konuştu.
(24 Kasım 2014) Galataport hakkında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararı üzerine: “Ben ülkemde bu yargıya nasıl güveneceğim, inanacağım? Cumhurbaşkanı hıyaneti vataniye içinde olursa suçludur. Peki yargıç hıyaneti vataniye içinde olursa nedir?”
(17 Haziran 2017) Adalet Yürüyüşü’nü gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı: “Yollar yürümekle aşınmaz. Bu yolla hukuk elde edeceklerini zannediyorlarsa bu da mümkün değil. Adalet pankartlarıyla dolaşmak adaleti getirmez. Yargı yarın sizi de davet ederse şaşmayın.”
(7 Kasım 2018) 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlerle ilgili: “Bu seçimlerde, teröre bulaşmış olanlar sandıktan çıkarsa, anında gereğini yapıp, kayyım tayinleriyle yolumuza devam edeceğiz.”
(15 Aralık 2018) Gazeteci Fatih Portakal’ı hedef aldı: “Bir tanesi TV ekranlarından kendini bilmez, haddini bilmez, edep yoksunu bir tanesi çıkmış sokağa davet ediyor. Ahlaksıza bak, ahlaksıza bak. Bu ne terbiyesizliktir? Zaten bunlara yargı gereken cevabı verecektir.”
(23 Aralık 2018) Sanatçı Metin Akpınar’ı hedef gösterdi: “Beni ipe götürecekmiş senin haddine mi? Biz şahadete inanmış insanlarız. Bunlar sanatçı müsveddesi. Şimdi yargıya hesabını versinler.”
(21 Eylül 2019) Selahattin Demirtaş’ın tutuklanması üzerine: “Sonuna kadar bu işin takipçisiyiz, takipçisi olacağız. Bunları bırakamayız.”
(9 Aralık 2020) : Yargıya müdahale etmek haddime değil ama Demirtaş’ın sözde hakkını koruyacak değiliz