İlaç krizi erken başladı, 250 ithal ilaç bulunamıyor

İlaç krizi erken başladı, 250 ithal ilaç bulunamıyor
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Türkiye’nin çok büyük bir ilaç kriziyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Taşçıer, döviz kurlarının yükselmesi sebebiyle krizin başladığını ifade etti ve “Avro kuru yıl içerisinde...

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Türkiye’nin çok büyük bir ilaç kriziyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Taşçıer, döviz kurlarının yükselmesi sebebiyle krizin başladığını ifade etti ve “Avro kuru yıl içerisinde öylesine artış gösterdi ki, ilaç krizi daha bugünden başladı. Zam yapılmasına henüz daha dört ay var, ancak şimdiden piyasada pek çok ilaç bulunamaz hale geldi. Daha şimdiden 250’ye yakın ithal ilaç piyasada bulunamıyor. Daha da vahimi, bunlar arasında muadili olmayan ilaçlar da var” dedi.

Taşcıer, şöyle devam etti: “Türkiye’de her yıl şubat ayının ortasında ilaç fiyat kararnamesi yayınlanıyor ve o yıl ithal ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak sabit avro kuru belirleniyor. Ancak belirlenen sabit kur, güncel kurun o denli altında oluyor ve yıl içerisinde Türk lirası öylesine değer kaybediyor ki, yeni yılın kararnamesi yayınlanmadan bir iki ay önceden ilaçlar piyasada bulunamamaya başlıyor. Çünkü kimi firma ve depolar zararına vermek istemiyor ve yeni fiyatlandırmayı beklemeye başlayarak ilaç tedarik etmeyi kesiyor. Bu sorunun çözümü için her yıl gerek bizler Meclis’te, gerekse de Türk Eczacıları Birliği çağrı yapıyoruz. İlaç fiyat kararnamesi yılda bir kez yayınlanmaya devam edildiği sürece, bu sorun da her sene devam edecek. Yıl içinde birkaç kez düzenleniyor olsa, hem tek seferde büyük fiyat artışları olmayacak hem de ilaç tedarikinde sorun olmayacak.”