İlaç krizinde kur endişesi: ‘Eczanelerde yine ilaç bulamayacağız’

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 15, 2022 / 09:13

Türkiye’de ilaç krizi yaşanırken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaçlarda şubat ayında yapılması beklenen euro fiyat güncellemesinin erkene çekildiğini açıkladı. Böylece, ilaç fiyatları yüzde 36,77 zamlandı. Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye’de ilaç fiyatlarında her yıl Şubat ayında euro kuruna göre yapılan zammın erkene çekilmesinin ardından CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Bu güncelleme geçici olarak rahatlama sağlayacak olsa da ilaç yokluğuna çare olmayacak. Kur yükseldiğinde yine eczane raflarında ilaç bulamayacağız” diyerek tepki gösterdi. Bulut, “İçeride baskılanan bir kur ve maliyeti sürekli aratan bir ilaç var. Çok sayıda yeni ilaç ülkemize sabit kur yüzünden gelmiyor.” ifadelerini kullandı.

CHP’li Bulut, kur düzenlemesinin geçici olarak bir rahatlama sağlasa da ilaç sorununu tamamen çözmeyeceğini belirterek, “Kur yükseldiğinde yine eczane raflarında ilaç bulamayacağız. Çok önemli, vazgeçilmez ve stratejik bir ürün olan ilaçta var olan sorunların aşılması için güçlü-etkin bir yerli ilaç sanayiine ihtiyaç var. Yerli ilaç sanayi desteklenmeli” diye konuştu.

“Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha bir hafta önce Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sorduğum soruya yazılı olarak ‘ilaç sorunu yok’ diye yanıt vermişti. Hatta geçtiğimiz yıl, yine Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde ‘İlaç yoka düşüyor, ilaç euro kuru yıl içinde birden fazla güncellenmeli’ dediğimde de beni ‘ilaç şirketlerinin temsilcisi’ olmakla itham etmişti.

KUR BU YIL ÜÇÜNCÜ KEZ GÜNCELLENDİ
Kur bu yıl üçüncü kez güncellendi. Şubat 2022’de ilaç euro sabit kuru 6,29 TL’den hesaplanarak ilaç fiyatları belirlenmişti. Temmuz ayında yüzde 25 zam yapılarak euro sabit kuru 7,86’ya yükseltildi. Bu da çare olmayınca, eczanede 4 ilaçtan 2 tanesi yoka düşünce, vatandaş eczanelerden eli boş dönmeye başlayınca şubat zammı öne çekildi.

Yüzde 36.77’lik artışla ilaçta Euro sabit kuru 10,75 TL olarak belirlendi. Şu an Euro kuru 19,81 TL. İçeride baskılanan bir kur ve maliyeti sürekli aratan bir ilaç var. Çok sayıda yeni ilaç ülkemize sabit kur yüzünden gelmiyor. İlaç şirketleri Türkiye’yi karlı bir pazar olarak görmüyor. İlacın hammaddesinin, şişesinin, ambalajının tedarikini bile yurtdışından sağlıyoruz. Bu güncelleme geçici olarak rahatlama sağlayacak olsa da ilaç yokluğuna çare olmayacak. Kur yükseldiğinde yine eczane raflarında ilaç bulamayacağız. (ANKA)

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top