İlk 20’ye ne gazeteci ne de siyasetçi girebildi

İlk 20’ye  ne gazeteci ne de siyasetçi girebildi
Türkiye’de mesleklerin itibarını belirlemeye yönelik ilk çalışma olan araştırmaya göre, 32 ilde yüzlerce insanla yüz yüze görüşüldü. Buna göre Türkiye’nin en itibarlı meslekleri Tıp Doktorluğu ve Üniversite Profesörlüğü...

Türkiye’de mesleklerin itibarını belirlemeye yönelik ilk çalışma olan araştırmaya göre, 32 ilde yüzlerce insanla yüz yüze görüşüldü. Buna göre Türkiye’nin en itibarlı meslekleri Tıp Doktorluğu ve Üniversite Profesörlüğü oldu, gazetecinin ve siyasetçinin itibarı kalmadı.

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün TÜBİTAK’ın desteğiyle gerçekleştirdiği araştırma projesinde mesleklerin toplumdaki itibarı sıralandı. 32 ilde yaklaşık 2500 kişiyle yapılan anketlere göre ortaya çıkan tabloda bir zamanlar Türkiye’deki en itibarlı mesleklerden olan gazetecilik ilk 20’ye giremedi, siyasetçiler de üst sıralarda yer alamadı.
Gzt.com’da da yer alan habere göre İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada paylaşılan veriler arasında toplumda işe, çalışmaya ve mesleklere dair ilginç detaylara yer verildi. Proje kapsamında Türkiye’ye mahsus bir sosyoekonomik statü (SES) endeksi geliştirilmesi hedeflendi.
İyi Bir İş nedir
Araştırmaya katılanlara iyi bir işte olması gerektiği düşünülebilecek 16 özellik okundu, katılımcıların iyi bir işte en fazla aradıkları ilk üç özellik sırasıyla iyi bir ücret, iş garantisi ve iş güvenliği rahat işlerin istendiği ortaya çıktı. Bunların hemen ardından stressiz ve uygun çalışma saatlerinin geliyor oluşu toplumda rahat işlerin istendiğini gösterdi.
GENÇLER RİSK İSTEMİYOR
Araştırmaya katılan gençler iyi bir işin kaza ve ölüm riski içermemesini daha fazla istedi. Yaşlılar ise işte sorumluluk gerektiren işleri istemiyor. Eğitim düzeyi arttıkça sıralama değişmese de iyi bir işte aranan özelliklere verilen puanlamada dalgalanmalar gerçekleşti.
İTİBAR VE KAZANÇ
Mesleklerin itibarları ile kazançları arasında araştırmada yakından ilişki gözlemlendi. Araştırmada elde edilen veriye göre bir işte aranan özelliklerin başında ‘iyi bir ücret’ geliyor. Dolayısıyla yüksek kazancı olan mesleklerin sıralamada daha yukarıda olduğu görülüyor.
En itibarsızı dansözlük
Yapılan araştırma sonucunda muhtarlık 67. sırada, futbol hakemliği 57. sırada, psikologluk 12. sırada, imamlık 28. sırada, milletvekilliği 22, polis memurluğu 23., belediye başkanlığı da 18. sırada kendine yer buldu. En itibarsız görülen işler sırasıyla dansözlük, otopark görevlisi, hamallık ve çamaşırcılık oldu.