İlk gün heyecanı

İlk gün heyecanı
Covid-19 salgın önlemlerinde ‘kademeli normalleşme’ takvimi açıklanırken, vaka sayısına göre düşük ve orta riskli illerde dün itibariyle tedbirler esnetildi.BBC Türkçe’ye konuşan sağlıkçılar ise ‘artan vaka sayılarına...

Covid-19 salgın önlemlerinde ‘kademeli normalleşme’ takvimi açıklanırken, vaka sayısına göre düşük ve orta riskli illerde dün itibariyle tedbirler esnetildi.
BBC Türkçe’ye konuşan sağlıkçılar ise ‘artan vaka sayılarına rağmen’ kademeli normalleşme sürecine geçildiğini belirterek, eldeki ‘kısıtlı verilerin’ dahi normalleşme sürecine geçebilmek için yeterli olmadığını söylüyor. Sağlıkçılara göre, bir şehrin Covid-19 risk haritasını belirleyebilmek için vaka sayısı, pozitiflik oranı ve entübe hasta artışı yeterli değil.
İstanbul Tabip Odası’ndan Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İstanbul’da Covid-19 vaka sayılarının son bir ay içerisinde yüzde 20-30 oranında artış gösterdiğini söyleyerek, tabip odasının edindiği bilgiye göre kentte günlük pozitif vaka sayısının ortalama bin 200 olduğunu belirtiyor.
‘GÜNLÜK TEST SAYISI YETERLİ DEĞİL’
Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol’a göre tedbirleri kademeli olarak esnetebilmek için hem yeteri kadar bilimsel veri bulunmuyor hem de eldeki ‘kısıtlı’ veriler dahi, normalleşmenin ‘bu şekilde’ yapılmaması gerektiğini söylüyor.

Vaka sayısı 12 bine dayandı

Türkiye’de 11 Ocak’ta tespit edilen 10 bin 220 vakanın ardından günlük vaka sayısında düşüş yaşanmıştı. Ancak dün vaka sayısı yeniden 10 bini aştı.
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tabloya göre, son 24 saatte 68 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı 28 bin 706’ya yükseldi. Semptom gösteren 668 kişiyle birlikte toplam 11 bin 837 yeni vaka tespit edildi. Türkiye’de toplam vaka sayısı 2 milyon 723 bin 316 oldu.