İlk tahıl gemisi yola çıktı

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 23, 2022 / 09:43

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna Savaşı kaynaklı “gıda krizinin” çözümü için başlattığı diplomatik girişimler ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından Türkiye ile Ukrayna ve Rusya arasında yürütülen “kırmızı hat diplomasisi” ilk olumlu sonucunu verdi. Ukrayna limanından tahılla ilk ayrılan Türk kuru yük gemisi “Azov Concord” oldu.

Gıda krizinin çözülmesi, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü ticari gemilerin tahliyesi, Borispol Havalimanı›nda kalan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçakların Türkiye›ye emniyetle ulaşımı gibi konuları ele almak üzere Milli Savunma Bakanlığından bir askeri heyet, önceki gün Rusya’ya gitti.

“Kırmızı hat diplomasisi” kapsamında görevlendirilen Türk ve Rus generaller başkanlığındaki askeri heyetlerin başkent Moskova’daki görüşmelerinin “yapıcı ve oldukça olumlu havada geçtiği” öğrenildi.

Başta tahıl yüklü ticari gemilerin Ukrayna limanlarından tahliyesinin ele alındığı toplantıda, sorunun çözümüne yönelik Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında görüşmelerin yapılmasına yönelik anlayışın oluştuğu öğrenildi. Bu kapsamda Ukrayna ve BM tarafı ile görüşmelerin ardından gelecek haftalarda Türkiye’de dörtlü olarak bir araya gelinmesinin beklendiği belirtildi.


LİMANDAN AYRILAN İLK YABANCI GEMİ
Moskova’daki görüşme ilk somut sonucunu da verdi. Uzun süren toplantının bitiminden sadece birkaç saat sonra günlerdir bekleyen Türk kuru yük gemisi, Ukrayna limanından ayrıldı. “Azov Concord” isimli Türk gemisi, Rus ordusu ve ayrılıkçıların kontrolündeki Ukrayna’nın Mariupol limanından ayrılan ilk yabancı gemi oldu.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Taraflar Ukrayna limanlarından tahıl ihracatı ve Türk ticari gemilerinin güvenli çıkışının yanı sıra Karadeniz’de güvenli seyrüseferin sağlanmasına yönelik yaklaşımları ele aldı” ifadeleri kullanıldı. Türk ve Rus heyetlerinin, Türk kuru yük gemisi Azov Concord da dahil olmak üzere, Mariupol limanından çıkışların sağlanmasını mümkün kılan ikili formatta etkileşimin önemini vurguladığı kaydedilen açıklamada, istişarelere devam etmek için her iki tarafın anlaşmaya vardığı aktarıldı.

İKİ LİMAN KULLANILABİLİR
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’da düzenlediği haftalık basın toplantısında, Karadeniz ve Azak Denizi’nde insani koridorların güvenli çalışması için gerekli koşulların Rus güçlerince oluşturulduğunu söyledi. Zaharova, tarım ürünlerinin ihracatı için Mariupol ve Berdyansk limanlarının kullanılabileceğini söyledi.

Zaharova, “Rusya’nın, Ukrayna tahılının yabancı gemilerle çıkarılmasını sağlamaya hazır olduğunu teyit ediyoruz. Bu, gemilerin silah kaçakçılığı konusunda kontrol edilmesi ve Kiev’in Karadeniz’de kışkırtıcı eylemlerden, mayın tehdidi ve gerilim oluşturmaktan vazgeçmesi şartıyla gerçekleşebilir. Tahıl, gübre, enerji ve diğer kritik ürünlerin ihracatı konusunda yükümlülüklerimizi yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kez daha teyit ediyoruz” dedi. Zaharova, yılın sonuna kadar uluslararası pazarlara yaklaşık 25 milyon ton tahıl ve 22 milyon ton gübre tedarik edebileceklerini söyledi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top