İlker Başbuğ yıllar sonra yine adliyede

İlker Başbuğ yıllar sonra yine adliyede
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, “FETÖ’nün siyasi ayağı” tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklama sonrası Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’nde SEGBİS sistemi üzerinden ifade verdi. Ardından yazılı açıklama...

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, “FETÖ’nün siyasi ayağı” tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklama sonrası Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’nde SEGBİS sistemi üzerinden ifade verdi. Ardından yazılı açıklama yapan Başbuğ, “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrıldığını söyleyerek, “TSK’ya karşı komplolarla mücadele görevimdir. İdam cezası kalkmasaydı aranızda olmayabilirdim” ifadelerini kullandı.
İlker Başbuğ hakkında altı AK Parti’li isim suç duyurusunda bulunmuş, ardından ‘hakaret’ suçundan soruşturma başlatılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında Başbuğ’un ifadesinin alınması için talimat yazısı göndermişti.
2012 yılında Ergenekon davasından tutuklanan ve 2014 yılında tahliye olan Başbuğ, dün yeniden adliyedeydi. İfade işleminin tamamlanmasının ardından adliye girişinde kısa bir açıklama yapan Başbuğ, “Koronavirüs sebebiyle aylardır dışarı çıkmıyordum. Bugün ilk kez dışarı çıktım o da ifade vermek üzere adliyeye gelmek oldu” dedi. Ardından Başbuğ’un avukatı tarafından basın mensuplarına iletilen yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
HEDEF ALMA SÖZ KONUSU DEĞİL
“Elli yıl bilfiil TSK’da görev yapan ve Türk ordusunun en üst makamına gelen, geçmişten bugüne kadar yaptıkları ve davranışları herkes tarafından net olan birisi olarak, TBMM’nin manevi şahsiyetini hedef alan bir konuşma veya davranışımız söz konusu olamaz. 26 Haziran 2009 günü TBMM’ye getirilen yasa değişikliklerinden birisi Anayasa’ya aykırıdır. Bu yasa değişikliği Anayasa Mahkemesi tarafından 21 Ocak 2010’da iptal edilmiştir. Burada üzerinde durulan noktalar, Anayasa’ya aykırı bu yasa değişikliğinin kimler tarafından hazırlandığının ve bu yasa değişikliklerinden kimlerin faydalandığının, neden-sonuç ilişkileri çerçevesinde değerlendirilmesi ve sorgulanmasıdır”
BAŞBUĞ NE DEMİŞTİ?
İlker Başbuğ, 28 Ocak’ta katıldığı bir televizyon programında FETÖ’nün siyasi ayağına ilişkin bir soru üzerine, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenlemeye dikkat çekmiş, “26 Haziran 2009’da bu kanun teklifini kim hazırladı? Ben bilmiyorum. ‘Araştırsınlar’ diyorum. Ben bir ipucu veriyorum. Bu kanun teklifinin FETÖ’nün emriyle, direktifiyle hazırlandığını düşünüyorum. Çünkü ikisinde de FETÖ komplolarıyla bağlantılı bir olayla karşı karşıyayız” ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbuğ’a “Bu boru göstermeye benzemez, parlamentonun hukuku boru ile sindirilemez” yanıtı vermişti.

BAŞBUĞ’UN AVUKATINDAN HAKAN FİDAN İDDİASI

İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, CNNTürk’e telefonla bağlandığı yayında, kendisine yöneltilen “Sayın Başbuğ’un, Genelkurmay Başkanlığı döneminde FETÖ’den ihraç edilenlerin sayısı nedir?” sorusu üzerine, MİT Müsteşarının 15 Temmuz Darbe Komisyonu’na verdiği ifadeyi paylaştı. Sezer, eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın 15 Temmuz Darbeyi Araştırma Komisyonu’na verdiği ifadede, hükümetten FETÖ’cüler dahil olmak üzere silahlı kuvvetlere bu konuda bilgi verilmemesi talimatı aldıklarını söylediğini belirtti.