İmamlar araya bariyer koysun

İmamlar araya bariyer koysun
İbadethaneler ve dini toplanmaların en riskli faaliyetler olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan, yüksek sesli konuşmalarda damlacıkların daha...

İbadethaneler ve dini toplanmaların en riskli faaliyetler olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan, yüksek sesli konuşmalarda damlacıkların daha çok çıktığını ve koronavirüsün yayılımının fazla olduğunu belirtti. Ceyhan, “Camilerimizde özellikle tekbir gibi herkesin katıldığı yüksek sesli konuşmaları alçak tonda yapmakta yarar var” dedi. Prof. Dr. Ceyhan, maskelerini çıkarmak zorunda olabilecek imam ve müezzinlerin, konuşuyorlarsa 1.5 metrelik sosyal mesafeyi 2 metreye çıkarmalarının, hatta zorunlu durumlarda araya fiziksel bariyer koymalarının faydalı olacağını söyledi.

KAPALI ALANDA 2 METRE MESAFE YETERLİ DEĞİL

Science dergisinde yayınlanan makalede 2 metrelik mesafesinin yeterli olmadığını ortaya koydu. Bilim insanları “Kanıtlar, virüsün sessizce hiç semptom göstermeyen insanlar tarafından bulaşabildiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2 metre uyarısının birçok kapalı ortamda geçerli olmadığını gözler önüne seren kanıtlar. Damlacıklar havada saatlerce kalabiliyor ve zaman ile artabiliyor. Ayrıca havadaki hareketliliğe göre 2 metreden daha öteye de gidebiliyor” açıklamasını yaptı.