İmamoğlu da Münih’e davetli

İmamoğlu da Münih’e davetli
Almanya’da bugün başlayacak Münih Güvenlik Konferansı, 30 ülkenin hükümet ve devlet başkanlarıyla birlikte 100’e yakın dışişleri ve savunma bakanını, uluslararası diplomatları, jeopolitik ve güvenlik uzmanlarını bir...

Almanya’da bugün başlayacak Münih Güvenlik Konferansı, 30 ülkenin hükümet ve devlet başkanlarıyla birlikte 100’e yakın dışişleri ve savunma bakanını, uluslararası diplomatları, jeopolitik ve güvenlik uzmanlarını bir araya getirecek.

Geleneksel olarak şubat ayının ikinci hafta sonunda yapılan ve köklü bir geleneğe sahip olan konferansta, resmi olmayan diyalog ortamında gündemdeki güvenlik konuları ele alınıyor.

Voice of America’nın haberine göre, Konferans bu yıl salgına rağmen daha küçük ölçekte ve sıkı hijyen koşulları altında düzenlenecek. Toplantılara, daha önceki senelerde olduğu gibi Münih’teki “Bayerischer Hof” adlı dünya çapında tanınan otel ev sahipliği yapacak.

RUSYA UKRAYNA GERİLİMİ GÖLGESİNDE YAPILACAK KONFERANS
Konferansın son yılların en gerilimli toplantılarından birisi olması bekleniyor. Zirvenin açılış konuşmalarını BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yapacak.

HARRİS DE KATILACAK
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, konferansa bizzat katılacak. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Harris’in konferansta, NATO müttefikleri arasındaki dayanışmanın önemine dikkat çekeceği ve Rusya’yla artan Ukrayna gerginliği karşısında ABD ve Avrupalı müttefikler arasındaki işbirliğine vurgu yapacağı belirtildi.

Amerika’dan Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de konferansa beklenen isimler arasında. Almanya, Başbakan Scholz’un dışında Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Savunma Bakanı Christine Lambrecht’le konferansta temsil edilirken, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski de konuşmacı olarak yer alacaklar. Rusya’dan ise üst düzey bir konuşmacı beklenmiyor.

İMAMOĞLU DA DAVET EDİLDİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu korona olduğu için Türkiye’yi konferansta Savunma Bakanı Hulusi Akar temsil edecek. Konferansa davet edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ilk kez düzenlenen “Dünya metropolleri ve demokrasi” başlıklı bir panelde konuşma yapması bekleniyor.