İmamoğlu’ndan seferberlik çağrısı geliyor

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 26, 2023 / 05:51

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’u beklenen depreme hazırlamak için bilim insanları ve uzmanları bir araya getirdi. Florya’da İstanbul Planlama Ajansı kampüsünde yapılan “İstanbul Deprem Bilim Üst Kurulu”nun açılışında konuşan İmamoğlu, kentin büyük bir deprem riski ile karşı karşıya olduğunu anımsatarak “Kahramanmaraş depremleriyle yaşanan trajedinin İstanbul’a ve İstanbullulara yaşatılmasına, ne pahasına olursa olsun izin vermeyeceğim” dedi. İmamoğlu, İstanbul’da yeni bir dönemi başlatacaklarını söyleyerek önümüzdeki günlerde kapsamlı bir yol haritası açıklayacağını duyurdu.
İstanbul’da kaygının yükseldiğine işare eden İmamoğlu, “Hızlı tarama testi için bize başvuran yurttaşlarımızın sayısı bir kaç günde 100 bine ulaştı” dedi. İmamoğlu “Vatandaşımız kaygılı olmakta haklıdır. Öncesinde gerekli tedbirlerin alınmadığı, sonrasında hızlı ve yeterli müdahalenin yapılmadığı bir afet ve kaos ortamında binlerce insanımızı kaybettik” dedi.
İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
İmamoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:
· Bu büyük felaket, bu inanılmaz yıkım bizi kendimize getirmeli. Güçlerimizi birleştirip, aklın, bilimin yolundan ilerlediğimizde çözemeyeceğimiz sorun yoktur. Bunu kader diye tarifleyip akılla ve bilimle dalga geçmeyelim.
· Birincisi bilimsel bir yol haritasının en geniş biçimde oluşturulması gerekiyor.
· İkincisi, yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasında iş birliğine ihtiyaç var. Hiçbir siyasi kaygıya düşmeden işbirliğine hazırız.
· Üçüncüsü, bu seferberlik kamu kurumlarıyla sivil toplumu bir araya getirecektir. Seferberlik dalga dalga yayılacak.
· Dördüncü boyut bilgilendirme ve saydamlık. Sadece depreme odaklanan bir web sitesini hizmete sokuyoruz.
MALİ BOYUT: 360 MİLYAR TL
· Beşincisi mali boyutu. 90 bin ağır hasarlı binadan söz ediyoruz. Sadece sorunlu binalarımızı dayanıklı hale getirmenin faturası 360 milyar lira.
HÜKÜMETE ÇAĞRI
· Buradan hükümetimize çağrı yapmak istiyorum. Gelin Cumhuriyet tarihinin en büyük projesini yapalım. En çılgın projemiz insanımıza, çocuklarımıza, geleceğimize yatırım olsun. Gelin 100 milyar doları, insansız bir coğrafyaya gömmeyelim. Bu şehirde Kanal İstanbul gibi anlamsız işlere ihtiyaç yoktur. Gelin bu büyük trajedi bir milat olsun.
Toplantıya; CHP Genel Başkan Yardımcıları Fethi Açıkel, Onursal Adıgüzel, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Prof. Dr. Haluk Özener, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, milletvekilleri, belediye başkanları ile çeşitli oda ve STK’ların temsilcileri katıldı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top