IMF’YE mecbur kalırız

IMF’YE mecbur kalırız
TÜSİAD YİK toplantısında gazeteci Murat Yetkin’in moderatörlüğünde, akademisyenler Evren Balta, Prof. Dr. Hakan Kara ve Prof. Dr. Erinç Yeldan birer sunum yaptı.T24 yazarı Murat Sabuncu’nun aktardığına göre Prof.Dr. Evren...

TÜSİAD YİK toplantısında gazeteci Murat Yetkin’in moderatörlüğünde, akademisyenler Evren Balta, Prof. Dr. Hakan Kara ve Prof. Dr. Erinç Yeldan birer sunum yaptı.

T24 yazarı Murat Sabuncu’nun aktardığına göre Prof.Dr. Evren Balta salonu sarsan bir benzetmeyle başladı konuşmasına. 1400’lü yıllarını sonundan, Albrecht Dürer’in, aslında dini metinleri de baz aldığı, ‘kıyameti’ bir şekilde tarif eden bir tabloyu hatırlatarak ve günümüzle bağını kurarak; Mahşerin Dört Atlısı…

Evren Balta, o günlerde de bu simgelerin her birinin ‘savaş, salgın, göç, kıtlık’ ile özdeşleştirildiğini hatırlattı. Bugün dünyanın içinde olduğu durumla benzerliğini kurdu.

Prof. Dr. Yeldan, iklim krizinin hayata ve ekonomilere etkisi üzerinden çarpıcı veriler paylaştı. Dünya üstündeki 8 binin üzerindeki kömür santrali ve yarım derecelik bir sıcaklık artışının, sudan tarıma insanlığı nasıl etkileyeceğini anlattı, uyarılarını sıraladı.

Eski Merkez Bankası başekonomisti de olan Prof. Dr. Hakan Kara ekonomideki kriz ve durumla ilgili şu tespitleri yaptı:
“En önemli nokta Merkez Bankası’nın bağımsızlığı tabii. 2018 yılında bu yönde en büyük darbeyi aldı. Şu anda gelinen noktada sadece Merkez Bankası yeniden bağımsız yapılarak ya da sadece faizler artırılarak ki bu da şu an itibariyle nasıl yapılacak enflasyon yüzde 80’e geliyor onun üzerine nasıl çıkacaksınız, çıkınca ortaya çıkan maliyet nasıl karşılanacak. Daha bütünlüklü bir analiz ve politikaya ihtiyaç var. Ve tabii hasar tespitine. Banka bilançoları özellikle kamu bankalarının bilançolarının durumunu şeffaf olarak bilemiyoruz. Şirketlerin ne kadarı yüzdürülen kredilerle baş başa. Kamu borcunun sürdürülebilirliği. Döviz ve döviz cinsinden borçluluğun ve kurların geldiği nokta. Enflasyonun yarattığı süreç. Yani sadece Merkez Bankası’nı düzelterek çıkışın imkanı kalmadı. Daha geniş çaplı bir bakışa ve çözüme ihtiyaç var. Türkiye 12 ay daha bu ekonomi politikasını sürdürürse içine girdiği krizden uluslararası bir kuruluşun yardımını almadan çıkamayacak duruma gelir.”

Prof. Kara’ya bir iş insanı “Peki iş dünyası tehlikeyi görüp gerekli tavrı koyuyor mu?” diye sordu, yanıt netti:
“Bu sabah dinlediğim sunumlara bakarak buna evet derim. Ama daha erken olsaydı diye düşünenler de olabilir tabii.”

9 aylık yeni ekonomi modeli = 10 yılın en yüksek cari açığı + 20 yılın en yüksek enflasyonu
Bilkent Üniversitesi ekonomi profesörü Hakan Kara önceki gün sosyal medya hesabından yeni ekonomi modeline dair hazırladığı grafiklerle bir paylaşımda bulunmuştu: “Yeni ekonomi modeline geçeli dokuz ay oldu. Sonuç: son 10 yılın en yüksek cari açığı, son 20 yılın en yüksek enflasyonu