"İnat, öfke ve korku aklın katilidir... "

Merkez Bankası faiz kararı beklentiler doğrultusunda açıklandığı için üzerinde çok durmayacağım. Bugün altın yatırımcıları ile ilgili bilgilendirmeler yapmayı tercih ettim.
Yatırım yaparken, belki de en önemli mesele yatırım araçlarıyla alakalı olarak duygusal değil bilgiye dayalı bir bağ kurmaktır. Hatalı kararları düzeltmek için de temele dönmek şarttır. Stratejik hataları taktik değişikliklerle düzeltemeyiz.
Şimdi bu tanımlamaları altın yatırımcıları için biraz açacağım:
Bundan 5 yıl önce gram altın 100 TL civarındaydı. Dolar/TL'de 3.00 seviyesinin altın da işlem görüyordu. Sonra ons altın ın uzun soluklu bol dalgalı rallisi başladı. Ancak Türkiye'deki yatırımcılar bunu hissetmediler. Çünkü Dolar/TL de dalgalanarak yükseliyordu.
Nasıl ki 2002-2013 arasında Dolar/TL yatay seyrettiği için TL'nin bir daha değer kaybetmeyeceğine dair yanlış bir intiba oluşup, herkes döviz borçlanmışsa, altın için de aynı intiba oluştu diyebilirim. Ancak 2016-2018 arasında bu yanlış görüşü destekleyecek kadar ciddi bir kazanç oluştu. Gram altın a yatırım yapanlar yüzde 100 civarında kazanç elde ettiler. Elbette Dolar/TL'nin 2018'deki sert yükselişi sayesinde bunlar yaşandı. Ancak, amatör yatırımcılar genelde sadece kendi yatırım araçlarının fiyatını takip ettiklerinden dolayı "kazandık, kazanmaya devam ediyoruz" diyerek iyice cesaretlendiler.
Aslına bakılırsa 2018'de bir ara 250 TL'ye çıkıp 200 TL'ye kadar gerileyen gram altın ciddi bir ders vermişti ama bu ayrıntı çabuk unutuldu. Çünkü altın yurt dışında 2019 Mayıs’ından itibaren 1 yıldan fazla sürecek bir ralliye başlamıştı. Her ne kadar Dolar/TL 2019 yılında sakin seyretse de yurt dışındaki ralli Türkiye'deki yatırımcılara kazandırmaya devam etti. Özetle şartlar ne olursa olsun altın yatırımcıları Türkiye'de sürekli kazandı.
"Piyasalar fırsat sunar ama piyasayı duymak lazım…"
O zamanlar her gün sosyal medyada, sokakta, uçakta veya metroda bana şunu soruyorlardı: "Bu seviyeden altın alalım mı ?" Ben de sürekli olarak "keşke daha önce alsaydınız ama Dolar/TL ve ons altın yükseldikçe altın kazandırmaya devam edecek, her ikisi düşerse üzücü olabilir" diye uyarıyordum. Hatta sayısız kez yazı yazdım ve video çektim, "aman dikkat, altının altın da kalmayın" diye.
Kim dinledi bilmiyorum ama ons altın yurtdışında yükselmeye devam ederken Türkiye'de de Dolar/TL yükselişe başlayınca, 2018 yılının acı dersi unutuldu. Sanıyorum gram altın da 500 TL seviyesi üzerinde alım yapan çok kişi oldu. Bugün ise hem ons altın hem de Dolar/TL sertçe gerilemiş olduğu için, 400 TL'nin altına sarkacak gibi gözüküyor.
Sonuç olarak altın yatırımcılarının "aktif takip" yapmaları, her yatırım aracında olduğu gibi önceden belirledikleri hedef alış ve hedef satış fiyatları çerçevesinde davranmaları, hacim ve fiyat açısından zirve yaşanan günlerde alım yapmamaları gerekiyor. Kimse en dip fiyattan almayı başaramadığı gibi en yüksek fiyattan da satamaz. Bu seviyeleri yakalaması ancak kademeli alış ve kademeli satışlarla gerçekleşebilir.
Sonuç olarak, Dolar/TL'de olduğu gibi altında da aynı filmi bir kez daha seyrediyoruz diyebilirim. Halbuki sakin zamanlarda ve fiyatlar gevşekken almak her zaman en mantıklı harekettir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi