İnce Minare’de ince işçilik

İnce Minare’de ince işçilik
Selçuklu Devleti’nin simgelerinden, tıp, astronomi, matematik, felsefe ve tarih gibi eğitimlerin verildiği 800 yıllık İnce Minareli Medrese, taç kapısı ve bazı yer bölgelerinde oluşan yıpranmalar nedeniyle restore edilecek.Konya’nın...

Selçuklu Devleti’nin simgelerinden, tıp, astronomi, matematik, felsefe ve tarih gibi eğitimlerin verildiği 800 yıllık İnce Minareli Medrese, taç kapısı ve bazı yer bölgelerinde oluşan yıpranmalar nedeniyle restore edilecek.

Konya’nın Selçuklu ilçesindeki 800 yılı aşkın tarihi olan İnce Minareli Medrese’nin, Selçuklu Sultanı 2’nci İzzeddin Keykavus döneminde Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından 1250-1265 yıllarında yaptırıldığı değerlendirilirken, İslami ilimlerin yanı sıra tıp, astronomi, matematik, felsefe ve tarih gibi derslerin öğretilmesi için inşa edildiği biliniyor.

Üzerinden geçen 8 asrın ardından İnce Minareli Medrese, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un talimatıyla restore edilecek. Medresede hadis ilmi başta olmak üzere astronominin de öğretildiğini söyleyen Vakıflar Konya Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, şu bilgileri verdi:



ÇİNİLERİN TAMAMI RESTORE EDİLECEK
“Eser 1250-1265 arasında yapılmış olmalı. O günkü çiniler halen duruyor. Minaremiz 1901 yılında yıldırım çarpması sonucu yarısı yıkılıyor. Bu çinilerin tamamı elden geçirilerek restore edilecek. Burası bir medrese, burası bir üniversite, üniversite olması nedeniyle farklı ilimler de burada öğretilmiş. Burası, Anadolu’daki en büyük ve hoca yetiştiren bir üniversitedir.



KAPIYA FETİH VE YASİN SURESİ İŞLENMİŞ
Selçuklu’nun Kösedağ Savaşı yenilgisinin ardından Moğollar’ın da yer aldığı dönemde Sahib-i Ata Fahrettin bu kapıyı yaparken üzerinde Fetih Suresi, Ayet-el Kürsi ve Yasin Suresi var. Bu kapının kale kapısının tam karşısında olduğunu biliyoruz. Restorasyon çalışmaları gelecek aylarda başlayacak. Son yıllarda çevresel etki nedeniyle özellikle taç kapısı yıprandı. Eserimiz çok değerli, Selçukluların yapmış olduğu nadir kapı örneklerinden biridir. Selçuklu bir payitaht ve bu eserler Selçuklu’yu simgeleyen eserlerdendir. 2’nci İzzettin Keykavus döneminde yapılıyor bu eser.”