İngiliz istihbaratı: Mariupol direnişi, işgali frenledi

İngiliz istihbaratı: Mariupol direnişi, işgali frenledi
Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’da sergilediği direniş, İngiliz istihbarat birimlerinin değerlendirmesine göre, Rus güçlerinin ülkedeki ilerleyişini frenledi.Değerlendirmede, Ukrayna’nın direnişinin Rus güçlerini zorlu...

Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’da sergilediği direniş, İngiliz istihbarat birimlerinin değerlendirmesine göre, Rus güçlerinin ülkedeki ilerleyişini frenledi.

Değerlendirmede, Ukrayna’nın direnişinin Rus güçlerini zorlu bir imtihana tabi tuttuğu, kaynaklarını zorladığı, bunun da Rusların Ukrayna’nın diğer bölgelerindeki ilerleyişini yavaşlattığı belirtiliyor.

DW Türkçe’nin haberine göre, İngiltere Savunma Bakanlığı’nın dünkü açıklamasında, Rus komutanlar, Mariupol’ün ele geçirilmesi için gereken zaman konusunda endişeli. Değerlendirmede, Mariupol’daki yerleşim birimlerine yönelik saldırıların 1999 Çeçenistan ve 2016’da Suriye’deki Rus saldırılarına benzediği ve Rusya Savunma Bakanlığı’nın Ukrayna savaşının başında yaptığı açıklamalarıyla da çeliştiği belirtildi. O açıklamada, Rus Ordusu’nun Ukrayna kentleri ve sivil halkı hedef almayacağını kaydettiği hatırlatılıyor.

İngiltere istihbaratı, alışılmışın dışında bir tutum izleyerek, Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü savaşa yönelik gizli servis bilgilerini düzenli olarak kamuoyuyla paylaşıyor.

LVİV’E FÜZE SALDIRISI
Ukrayna’nın Polonya sınırı yakınındaki kenti Lviv’e dün sabah Rus güçleri beş füze saldırısı düzenledi. İlk belirlemelere göre en az 7 kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin da yaralandığı bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin danışmanlarından Mykhailo Podolyak, Twitter’den yaptığı açıklamada, “Beş füze eski Avrupa kenti Lviv’in sivil altyapısını eş zamanlı olarak vurdu. Ruslar, Ukrayna kentlerini havadan da barbarca vurmaya devam ediyor ve dünyaya Ukraynalıları öldürme hakkını kendinde gördüğü mesajını veriyor” ifadelerine yer verdi.

Lviv Belediye Başkanı Andriy Savovy de Telegram’dan yaptığı açıklamada, sorumlu birimlerin patlamaların meydan geldiği bölgelere sevk edildiğini belirterek, saldırının boyutuna ve can kaybına dair henüz ellerinde yeterli bilgi olmadığını söyledi.

Lviv, Ukrayna’nın batısında yer alıyor ve 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıya geçmesinden bu yana nadiren bombalanan kentlerden biri. Lviv, Ukrayna’nın doğu kentleri başta olmak üzere çatışmaların yoğun olduğu pek çok bölgeden kaçan kadın ve çocuğun da sığındığı bir kent.

UKRAYNA: RUS GÜÇLER KREMMİNA KENTİNE GİRDİ
Rus ordusunun Ukrayna’nın Luhansk bölgesine bağlı Kreminna kentine girdiği bildirildi. Luhansk Valisi Sergey Gayday, Facebook hesabından, “Ruslar Kreminna’ya girdi. Sokak çatışmaları başladı. Tahliye imkansız” bilgisini paylaştı. Rus ordusunun Kreminna’ya çok sayıda tank ve zırhlı araçla girdiğini belirten Gayday, sivillerin kentte mahsur kaldığını belirtti.