İngiliz özel kuvvetlerinin, gizli faaliyetleri deşifre oldu

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 24, 2023 / 08:45

Londra merkezli yardım kuruluşu Action on Armed Violence, Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri ve İngiliz Gizli Servisi çalışanlarının, 2011’den bu yana 19 farklı ülkede faaliyet gösterdiğini belirten rapor yayınladı.

Bu faaliyetler kapsamında çalışanların, bazı bölgelerde operasyonel olarak konuşlandırıldığı ve bazılarının ise görevlerde aktif rol aldığı ifade edildi. Raporda, bu birimlerin şeffaf olup olmadığı ve demokratik bir gözetim altında faaliyet gösterip göstermediği konusunda soru işaretlerinin olduğu ifadeleri yer aldı.

“Parlamento onayı olmadan sahaya çıkıyorlar”

Raporda, İngiliz askerlerinin parlamento onayı olmaksızın birçok bölgede aktif çatışmalarda yer aldığı savunuldu. Raporda, “Birleşik Krallık Özel Kuvvetleri’nin (UKSF) Ukrayna, Suriye, Yemen, İran ile Umman arasındaki Hürmüz Boğazı ve Libya’da gerçekleştirdiği bildirilen görevler, İngiliz askerlerinin, Birleşik Krallık’ın katılımı konusunda önceden herhangi bir parlamento onayı olmaksızın düzenli olarak uluslararası çatışmalara gönderildiğini göstermektedir” denildi.

“Rehine krizi konusunda Cezayir’e gittiler”

Raporda, İngiliz özel kuvvetlerinin, Cezayir’de 2013 yılında In Amenas kasabası yakınlarındaki Tiganturin doğalgaz tesisinde El-Kaide üyelerince düzenlenen ve 67 kişinin öldüğü bir rehine krizine müdahale için bölgeye intikal ettikleri ifade edildi. Ayrıca İngiliz ve Fransız gizli servislerinin Türkiye’de bulunan Suriyeli muhaliflerle, Suriye İç Savaşı konusunda da iletişim kurduğu belirtildi.

Action on Armed Violence raporunda, söz konusu özel birliklerin Irak’ta 2014-2021 yılları arasında operasyonlar düzenlediği aktarıldı.

Ayrıca ekiplerin, 2011-2019 yılları arasında Libya’da kurtarma görevlerinde, Kaddafi’nin yakalanma sürecinde yer aldığı, Sirte kentinde de IŞİD ile çatışmalarda bulunduğu belirtildi. (DHA)

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top