İngiltere’de 8000 yıllık neolitik çember bulundu

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 23, 2020 / 05:48

İngiltere’nin Wiltshere kentinde bulunan ve geçmişi milattan önce neolitik döneme 8000 yılına kadar dayanan Stonehenge taş çemberinin yakınında, derin şaftlardan oluşan bir daire keşfedildi. Dairenin çapının 10 metreden ve derinliği 5 metreden fazla olan 2 kilometre genişliğinde büyük şaft çemberi olduğu belirlendi. İngiliz üniversitelerinden akademisyenlerin çalıştığı projede yapılan testler, çemberlerin 20 veya daha fazla şaftın, anıta bağlı kutsal bir alana bir sınır olarak hizmet etmiş olabileceği ifade edildi.
St. Andrews Yer ve Çevre Bilimleri Okulu’ndan Dr. Richard Bates, “Uzaktan algılama ve dikkatli örnekleme bize geçmişte, hayal edebileceğimizden çok daha karmaşık bir toplum olduğunu gösteriyor. Açıkça sofistike uygulamalar, modern dünyada insanların zar zor kavradığı doğal olaylarla, o dönemdeki insanların uyumlu olduklarını gösteriyor” dedi.
Akademisyen Tim Kinnaird ise, test edilen şaftlardaki tortuların “önceden bilinmeyen çevresel bilgilerin zengin ve büyüleyici bir arşivini içerdiğini” belirterek, bulguları incelemenin arkeologların “son 4.000 yıldır Stonehenge manzarasının ayrıntılı anlatımlarını yazmalarına izin verdiğini” belirtti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top