İngiltere’nin 3. Kadın Başbakanı Liz Truss

İngiltere’nin 3. Kadın Başbakanı Liz Truss
İngiltere’de Boris Johnson’ın koltuğuna Dışişleri Bakanı Liz Truss oturacak. Muhafazakar Parti’nin Genel Başkanlığı’na seçilen Truss, bugün Kraliçe 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek ve ülkenin...

İngiltere’de Boris Johnson’ın koltuğuna Dışişleri Bakanı Liz Truss oturacak. Muhafazakar Parti’nin Genel Başkanlığı’na seçilen Truss, bugün Kraliçe 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek ve ülkenin 3. kadın başbakanı olacak. 

Başbakan Boris Johnson’ın istifası sonrası Muhafazakar Parti’de liderlik yarışı, partinin meclis grubundaki oylamalarla başlamış, bu oylamalarının sonuncusunda eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Liz Truss ilk iki sırada yer almıştı. 

BBC Türkçe’nin haberine göre, Muhafazakar Parti’nin yeni liderini, dolayısıyla da İngiltere’nin yeni başbakanını partinin üyeleri seçti. Seçimde partinin 172 bin 438 üyesi oy kullandı. Oyların 81 bin 326’sını Liz Truss, 60 bin 399’unu Sunak aldı.

GÖÇMENLERİ TÜRKİYE’YE GÖNDERECEK
Adaylığını açıklamasının ardından The Times’ın bir haberinde Liz Truss’ın, başbakan olursa göçmenleri sınır dışı etmek için hazırlanan Ruanda planına Türkiye gibi ülkeleri de ekleyeceği belirtilmişti.

Buna göre Truss, geçici koruma statüsündeki yaklaşık dört milyon Suriyeli ile dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna sahip olmasına rağmen Türkiye ile müzakereleri başlatmak istediğini de ekledi.

ENERJİ SORUNUNA ÇÖZÜM BULACAK
 Truss›ı yeni görevinde bekleyen ilk zorluk enerji kriziyle mücadele olacak. Truss, pazar günü BBC’ye yaptığı açıklamada, başbakan olması halinde bir hafta içinde enerji krizine çözüm bulmaya yönelik bir planı kamuoyuna açıklama sözü vermişti. Truss halkın “enerji faturalarını ödeyebilmesine yardımcı olmak için derhal harekete geçeceğini” söylemiş ancak planının ayrıntılarını açıklamamıştı.

TİYATRODAKİ ROLÜ GERÇEK OLDU
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin yeni lideri seçilerek ülkesinin 3. kadın başbakanı olacak. İngiltere’den Truss’tan önce kadın siyasetçiler Margaret Thatcher ve Theresa May başbakanlık yaptı.

Liz Truss, öğrenciyken okulda sahnelenen bir oyunda eski başbakanlardan Margaret Thatcher’ı canlandırmıştı. 39 yıl sonra, gerçek hayatta Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve İngiltere’nin yeni başbakanı oldu.

Haftalardır devam eden liderlik yarışına ülkenin içinde bulunduğu ekonomik güçlüklerin nasıl aşılacağı tartışmaları damgasını vurdu.

Trus, verdiği mülakatlarda ve parti üyeleriyle yapılan toplantılarda, son 20 yıldır -kendisinin de içinde yer aldığı - hükümetlerin izlediği ekonomi politikalarının büyüme sağlayamadığını söyleyerek eleştiriyor.