İngiltere’ye başbakan dayanmıyor

İngiltere’ye başbakan dayanmıyor
İzlediği ekonomi politikası nedeniyle şimşekleri üzerine çeken İngiltere Başbakanı Liz Truss görevinden istifa etti. Koltuğunda 45 gün oturabilen Truss, İngiltere’nin en kısa süre görevde kalan başbakanı olarak tarihe geçti....

İzlediği ekonomi politikası nedeniyle şimşekleri üzerine çeken İngiltere Başbakanı Liz Truss görevinden istifa etti. Koltuğunda 45 gün oturabilen Truss, İngiltere’nin en kısa süre görevde kalan başbakanı olarak tarihe geçti. George Canning, 1827’de öldüğünde 119 gün hizmet ederek rekoru elinde tutuyordu.

Truss, Londra’da başbakanlık konutunun önünde yaptığı açıklamada yeni başbakan seçilene kadar göreve devam edeceğini belirtti. Düşük vergilere ve büyümeye odaklı bir vizyon belirlediklerini hatırlatan Truss, gelinen durumda bunu gerçekleştirmenin mümkün olmadığına işaret etti. 

“Muhafazakâr Parti tarafından bana verilen bu görevi yerine getiremeyeceğimi kabul ediyorum” diyen Truss, Kral III. Charles’a Muhafazakâr Parti genel başkanlığından istifa edeceğini bildirdiğini söyledi.

EKONOMİDEKİ KAOS KOLTUĞUNDAN ETTİ
5 Eylül’de Muhafazakâr Parti Genel Başkanı olarak seçilen,  6 Eylül’de Kraliçe II. Elizabeth tarafından başbakan olarak atanan Liz Truss, İngiltere tarihinde görev süresi en kısa başbakan oldu. 

Altı hafta önce Boris Johnson’dan görevi devralan 47 yaşındaki Truss’ın tartışmalı vergi indirimi planları finans piyasalarında türbülansa yol açmıştı.

Vergi indirimi planları, piyasalarda devlet borçlarının artması endişesi yaratmış, İngiliz Sterlini ABD Doları karşısında tarihi bir düşüş yaşamıştı. Vergi indirimi planlarında geri adım atan Truss, Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i de görevden almıştı. Çarşamba günü de İçişleri Bakanı Suella Braverman görevinden istifa etmişti. 

Son bir hafta içinde iki kabine üyesinde değişiklik yapmak zorunda kalan, izlediği ekonomi siyaseti nedeniyle üzerindeki baskılar artan Truss, istifa kararını açıklamadan yaklaşık 24 saat önce görevini bırakmayacağı açıklamıştı.

GÖZLER YENİ LİDERİ ARIYOR
Muhafazakar Parti yetkilileri, Truss’ın açıklamasından önce Downing Sokağı’nda toplandı. Parti içinde Truss’ın istifasını isteyenlerin sayısı da son dönemde artmıştı. İngiltere tarihinin en kısa başbakanı olan Truss›un yerini almak için önümüzdeki hafta içinde bir liderlik seçimi tamamlanacak. Muhafazakâr Parti lideri doğrudan başbakanlık görevine atanacak.

Muhafazakar milletvekilleri arasında Truss’ın yerine geçecek en muhtemel isimlerin önceki seçimlerde sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer alan Rishi Sunak ve Penny Mordaunt olduğu konuşuluyor.