İngiltere’ye Vuhan muamelesi

İngiltere’ye Vuhan muamelesi
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında İngiltere’den herkesi panikleten bir haber geldi. Özellikle ülkenin güneydoğusunda hızlı bir şekilde yayılan koronavirüs vakalarının, virüsün bir mutasyonuyla enfekte olduğu...

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında İngiltere’den herkesi panikleten bir haber geldi. Özellikle ülkenin güneydoğusunda hızlı bir şekilde yayılan koronavirüs vakalarının, virüsün bir mutasyonuyla enfekte olduğu açıklandı. İngiltere’de veriler virüs taşıyan bir kişinin bulaştırdığı kişi sayısını gösteren R değerinin yeniden 1’in üzerine çıktığına işaret ediyor. Ulusal Sağlık Hizmetleri yetkilileri, sağlık sisteminin ciddi bir baskı altında olduğu uyarısı yapıyor. Hastanelerin yatak kapasitesinin yüzde 90’ının dolu olduğu belirtiliyor.
DSÖ: YAKIN TEMASTAYIZ
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ortaya çıkan yeni koronavirüs mutasyonuyla ilgili olarak İngiltere’deki yetkililerle “yakın temasta” olduklarını açıkladı. Yeni mutasyon orijinal virüse kıyasla daha hızlı yayılıyor, ancak daha ölümcül olduğuna inanılmıyor.
Virüsün yayılmasını önlemek için başkent Londra dahil, Güneydoğu İngiltere’nin geniş kesimleri, yeni daha sıkı önlemler altına alındı. Yeni mutasyonun aşılara farklı bir tepki verdiğine dair kanıt da yok.

Mutasyon kontrolden çıktı

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, mutasyona uğramış yeni koronavirüsün kontrolden çıktığını açıkladı. Sky’da Sophy Ridge’in programına katılan Hancock, “Vaka sayısında adeta patlama yaşandı ve gidecek çok yolumuz var. Aşılar tamamlanmadan kontrol altına almak çok zor gözüküyor” dedi.
TAHMİN ETMİYORDUK
Hancock, “Orijinal planımızda virüsün mutasyona uğrayacağına dair bir bilgimiz yoktu. Mutasyona uğramış virüsün bu kadar hızlı yayılacağını tahmin etmiyorduk. VUI-202012/01 ismi verilen bu virüsün orijinal koronavirüse göre daha hafif olduğuna dair bir kanıt yok” dedi.

YÜZDE 70 DAHA BULAŞICI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson “önemli ölçüde belirsizlik” olsa da yeni mutasyonun eskisine kıyasla yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu belirtti. Ancak yetkililer, yeni mutasyonun daha çok ölüme yol açtığı ya da aşılar ve tedavilere farklı yanıt verdiğine dair bir kanıt bulunmadığını vurguladı.