‘İnşallah’ programı

‘İnşallah’ programı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı›na (YEP) göre hedef, yılı yüzde 13,8›lik işsizlik ve yüzde 0,3›lük büyüme oranıyla kapatmak. Bakanlık, önümüzdeki yıl ise yüzde 12,9 işsizlik...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı›na (YEP) göre hedef, yılı yüzde 13,8›lik işsizlik ve yüzde 0,3›lük büyüme oranıyla kapatmak. Bakanlık, önümüzdeki yıl ise yüzde 12,9 işsizlik ve yüzde 5,8’lik büyüme öngörüyor. Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 8,5’den yüzde 10,5’e çekildi. Albayrak, korona nedeniyle alınan ‘finansal tedbirler’in kademeli olarak kaldırılacağını duyurdu. Büyüme hedeflerini açıklayan Albayrak, “Bu dönemden güçlenerek çıkacağız inşallah” ifadesini kullandı. Uzmanlar, özellikle önümüzdeki yıl yüzde 6’lık enflasyon hedefi için ‘imkansız’ diyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ekonomisinin 3 yıllık ‘yol haritası’ olarak lanse edilen Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) açıkladı. ‘Yeni normal, yeni dengelenme’ sürecine vurgu yapıldı, pandeminin etkisinin altı çizildi. İşsizlik rakamlarına, bütçe dengesine, enflasyona, cari dengeye ilişkin öngörüler paylaşıldı. En kötü senaryoda GSYH’de yüzde 1,5’lik azalma öngörüldü.
ENFLASYONA KORONA GÜNCELLEMESİ
YEP’in ilkini 2018’de paylaştıklarını ve ‘muazzam bir başarı’ yakaladıklarını söyleyen Albayrak, enflasyonda düşüş beklentisinin aksine yatay seyirde devam etmesini koronavirüs salgınına bağladı, gelişen ülkelerin para birimlerinde değer kaybı olduğunu söyledi.
V TİPİ TOPARLANMA VAR
Albayrak korona salgını sürecinde Türkiye ekonomisinin birçok ülkeden pozitif ayrıştığını öne sürerek, “Tüm göstergeler ‘V’ tipi toparlanmaya işaret ediyor. Temamız yeni dengelenme, yeni normal, yeni ekonomi” dedi. Albayrak, turizm ve hizmetlerde toparlanmanın istenen düzeyde olmadığını söyledi.
FİNANSAL TEDBİRLER KADEMELİ OLARAK KALDIRILACAK
Albayrak salgın sonrasına işaret ederek şunları söyledi:
“Temamız yeni dengelenme, yeni normal, yeni ekonomi. Ülkemize hayırlı olsun inşallah. Salgın sürecinde alınan finansal tedbirler kademeli olarak kaldırılacak. Stratejik reformları hayata geçirmeye devam edeceğiz. 2020 yılına güçlü büyüme performansıyla başlamıştık. Büyüme hedeflerine ulaşmak için ihracat, katma değerli üretim ve istihdama yoğunlaşacağız. Kısmi süreli çalışmayı teşvik edici iş gücü piyasasının esnekleştirilmesi yönündeki politikaları inşallah hayata geçireceğiz”
YILI CARİ AÇIKLA KAPATACAĞIZ
Albayrak ‘Cari işlemlerde kalıcı olarak denge tesis etmeyi amaçlıyoruz’ diyerek, yılın cari açıkla tamamlanacağını söyledi. Gerekçe olarak ise turizm ve altındaki beklenmedik daralmayı ve gösterdi.

‘DÖVİZ KURU BENİM İÇİN HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL’

NTV’de konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, toplantı sonrası Bakan Albayrak ile yaptığı konuşmada, Albayrak’ın kendisine, “Döviz kuru benim için hiç önemli değil. Hiç işin o tarafına bakmıyorum. Sanayi sağlam, üretim tarafı sağlam. Kur meselesinden en kârlı çıkan biz olacağız, çünkü artık kurun kontrolü bizim elimizde” dediğini söyledi.

Dolar/TL YEP sonrası yüksek seviyelerini korudu

Haftanın ilk iş günü 7,80 bandını gören dolar, güne 7,84 liradan başladı. Euro 9 liranın, sterlin ise 10 liranın üzerinde işlem görmeye devam etti. Albayrak’ın YEP konuşması öncesi dolar 7,84 TL, euro 9,15 TL, sterlin 10,08 TL’den güne başladı.
Dolar/TL kuru, Albayrak’ın YEP açıklamasının ardından yüksek seviyelerini korudu. TSİ 17:17’de yüzde 0.7 tırmanarak 7.8568 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Euro/TL yüzde 0.1 yükselişle 9.20’den işlem gördü.
YEP SONRASI İLK TEPKİLER
Tarihi zirvesini yenileyen dolar/TL, YEP sonrası ilk tepki olarak 7,83’e geriledi. Günün ortasında düşüş hızlanırken dolar/TL, gün içi en düşük seviye olan 7,7765’e kadar indi. 9,18’i aşarak rekor kıran euro/TL ise önce 9,16’ya sonrasında ise 9,10’un altına çekildi. Önceki gün 10 lira barajını aşan dün TL karşısında 10,1157’e kadar çıkan İngiliz Sterlini ise YEP ile birlikte 10,03’ü gördü. Yaşanan düşüşler sonrası kurlar yeniden yukarı döndü.

İŞSİZLİK

Bakan Albayrak 2020 yılı sonunda işsizliğin yüzde 13,8 olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Bir önceki dönemde 2020 sonu için işsizlik tahmini yüzde 11,8 idi. 2021 yılında işsizliğin 10,6 olması bekleniyordu şimdi ise tahmin yüzde 12,9 olarak güncellendi.
ENFLASYON
Bir önceki sunumda yüzde 8 olarak açıklanan 2020 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 10,5’e yükseldi. 2021 beklentisi yüzde 6’dan 8’e, 2022 beklentisi yüzde 4,9’dan yüzde 6’ya çıkarken, 2023 yıl sonu beklentisi yüzde 4,9 olarak açıklandı.
BÜYÜME
İkinci YEP’te yüzde 5 olarak açıklanan 2020 yıl sonu büyüme beklentisi bugünkü sunumda yüzde 0.3 olarak revize edildi. 2021 yıl sonu büyüme beklentisi yüzde 5’ten yüzde 5.8’e çıkarken, 2022 yıl sonu büyüme beklentisi değişmeyerek yüzde 5 oranında sabit bırakıldı. 2023 yıl sonu büyüme beklentisi ise yüzde 5 olarak açıklandı.