İntifada gibi

İntifada gibi
İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa’daki cemaate saldırması onlarca can kaybına neden olurken pek çok kesimden gelen “Tansiyonu düşürün” çağrısının karşılık bulmaması endişeleri artırıyor. İsrail’in, “Saldırıları...

İsrail güçlerinin, Mescid-i Aksa’daki cemaate saldırması onlarca can kaybına neden olurken pek çok kesimden gelen “Tansiyonu düşürün” çağrısının karşılık bulmaması endişeleri artırıyor. İsrail’in, “Saldırıları artacak” açıklaması da dikkate alındığında, bölgede yeni bir halk ayaklanmasının (İntifada) çıkabileceği uyarıları yapılıyor.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in 10 Mayıs Pazartesi gününden bu yana Gazze’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 56 Filistinlinin öldüğü, yaralı sayısının ise 320’ye çıktığı kaydedildi.
LOD’Da OHAL İLAN EDİLDİ
İsrail’in Lod kentinde Yahudi yerleşimciler tarafından şehit edilen Filistinlinin cenazesinde çıkan olayların ardından kentte olağanüstü hal ilan (OHAL) edildi. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Gazze Şeridi’ne yaklaşık 80 kilometre mesafedeki bölgeler için olağanüstü hal uygulamasının iki hafta daha uzatılmasını talep etti.
DEMİR KUBBE DURDURAMADI
İsrail’in saldırılarına Hamas, Tel Aviv’e roketler göndererek karşılık verdi. 130 roketle yapılan saldırıda üç İsraili hayatını kaybetti. Roket saldırıları nedeniyle İsrail’in Ben Gurion Uluslararası Havalimanı da tüm uçuşları durdurdu.
Haaretz Gazetesi ise İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe’nin Aşkelon’daki bataryalarından birinin birkaç saatliğine arıza yaptığını ve bu kentteki can kayıplarının bu sırada meydana geldiğini öne sürdü.
İsrail ordusu, pazartesi gününden beri Gazze’den atılan 480’i aşkın roketten 200’ünün Demir Kubbe tarafından imha edildiğini açıkladı. İsrail ordusu, bu roketlerden yaklaşık 150’sinin ise Gazze Şeridi’nde infilak ettiğini öne sürdü.
GERGİNLİK ÜST DÜZEYDE
BBC Türkçe’nin haberine göre, bölgede gerginlik 2018’den bu yana en üst düzeyde. BBC muhabirlerinin görüştüğü bölge sakinlerine göre, Gazze yıllardır böyle bir durumda olmadı. Şehrin merkezinde dükkanların ve mağazaların bulunduğu ana cadde, alışveriş yapan tek tük insanlar dışında neredeyse boş. Çoğu dükkan bayram öncesinde kapalı.
TEL AVİV’E UÇUŞLARI DURDURDU
Uçuş takip platformu FlightAware’in verilerine göre, United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines’ın çarşamba ve perşembe ABD’den Tel Aviv’e olan uçuşları iptal edildi.