iPhone 12 Alınır mı?

Öncelikle zamanı olamayanlar için söylüyorum, alınır!

Apple özellikle mobilde başarısını sattığı donanım ile birlikte verdiği işletim sisteminin yanında oluşturduğu hizmetlerle kazandı. Yoksa hiçbir statü farkı, daha düşük bir donanıma daha yüksek fiyatı vermeyi mantıklı kılamaz. Bu hizmetlerden kastım zamanının en yenilikçileri arasında olan iTunes ve her telefon alana verilen bulut depolama alanları, o sayede oluşan backup imkanıydı. Bunların bir kısmı hizmet olsa da ben bunların hepsine donanımın yanında verildiği için yazılım demeyi tercih ediyorum. Bu durumda Apple’ın ticari savaşında üç ana cephe var. Hiçbir zaman çok başarılı olamadığı donanım, onu güçlendirip bağladığı yazılımki bu konuda her zaman çok güçlüydü bir de son dönemde rakiplerine yetişmek için içine girdiği servis. Servisler arasında Shazam ile güçlendirilmiş Apple Music, anlamsız bir şeklde prodüksiyon işine de girmek zorunda kaldığı filmler var.

Donanım tarafına dönecek olursak, bu alanın Steve Jobs zamanı da dahil olmak üzere her zaman başarısızlık ve skandallarla dolu olduğunu söylemek lazım. Mutlaka hatırlayanlar vardır, helikopter camından yapıldığı için hiç kırılmayacağı söylenen telefon camlarını kırılınca değiştiren bir sektör oluşmuştu. Anteni telefonun kasasına sarma fikri ise etrafına satılan plastikler ve Steve Jobs’ın biz de insanız hata yaptık açıklamalarına neden olmuştu.

Ancak ne olursa olsun, donanımın yanında sorunsuz çalışan işletim sistemi ve yazılımlar her zaman Apple’ın kurtuluşu olmuştur.

Donanım tarafında ise Apple farkı Johnathon Ive sayesinde tasarımda gerçekleştirdi. Apple, Steve Jobs’ın tasarladığı son telefona kadar, telefonu küçültüp, ekranın çözünürlüğünü arttırma yoluna gitti. İşte Tim Cook da iPhone 12 ‘de çok benzer bir stratejiyi yıllar sonra yeniden gündeme getirmiş gibi görünüyor. Bu da bence göreve geldiği andan bu yana aldığı en doğru karar. Bunda yönetim kurulunun ne kadar etkisi vardır, Tim Cook bu kararı ne kadar sindirmiştir bilinmez ancak bu doğru bir yoldur ve bir süre sonra bunun yararları görülecektir.

Her ne kadar fiyatı ile ilgili Türkiye’de çeşitli dedikodular oluşturulsa da, fiyattan bağımsız Apple severler için iPhone 12, uzun zamandan sonra alınmaya değer ile telefondur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi