İpler koptu

İpler koptu
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa kararına ilişkin yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan değerlendirme sonunda Hazine ve Maliye Bakanı Berat...

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa kararına ilişkin yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan değerlendirme sonunda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevden af talebi kabul edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, ‘Türkiye’nin Cumhuriyet tarihindeki en büyük yönetim reformu olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinesini kurarak milletin takdirine sunduğu’ belirtildi.
‘BAŞARILARI TAKDİR EDİLMİŞTİR’
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bölgesel ve küresel siyasi krizlere ilave olarak koronavirüs salgını sebebiyle gelişmiş devletlerin dahi ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığı bir dönemde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın gayretleriyle ülkemiz, bu kritik süreçte olabilecek en az hasarla yoluna devam etmiş, Sayın Bakanımızın başarıları Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından takdir edilmiştir”

Albayrak’ın yerine Lütfi Elvan atandı

Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye bakanlığından istifa etmesinin ardından, göreve Lütfi Elvan getirildi.
58 yaşındaki Lütfi Elvan, siyasi kariyerine AK Parti’ye katılması ile başlarken, Lütfi Elvan bu süreçte Türkiye Kalkınma Bakanı, Başbakan Yardımcılığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevlerini üstlendi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesinde eğitim gören Elvan ardından İngiltere’de bulunan Leeds Üniversitesi’nde Maden ve Yöneylem Araştırması alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Lütfi Elvan, ikinci yüksek lisansını ise ABD’de bulunan Delaware Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yaptı.

‘Çevresindekilerin de haberi yoktu’

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifası dünya basında da geniş yer buldu. Amerikan New York Times gazetesi “Türkiye’nin maliye bakanı gerileyen ekonominin yarattığı baskının ortasında istifa etti” başlığını kullandı.
Gazete “Türkiye ekonomisinin çökmekte, Türk Lirası’nın ise batmakta olduğunu” yazdı. New York Times (NYT), Albayrak’ın istifasının ABD’deki başkanlık seçimleriyle de ilişkili olabileceğini öne sürdü.
ÇEVRESİNİN DE HABERİ YOKTU
İngiliz Financial Times gazetesi, “Erdoğan’ın damadı Maliye Bakanlığı’ndan istifa etti” ifadelerini kullandı. Gazete, Albayrak’ın yakın çevresindekilerin de bu karardan habersiz olduğunu yazdı.
YENİ BİR DÖNEM
Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise bu hafta sonunun Türkiye için sürprizlerle dolu bir şekilde geçtiğini belirtti. Gazete “Derinleşmekte olan bir kur krizinin ortasındaki ekonominin gidişatına dair belirsizliği artıracak sürpriz dolu bir hafta sonu yaşandı, Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası Başkanı’nı görevden alırken Maliye Bakanı da istifa etti” dedi.
BİNALİ YILDIRIM İDDİASI
Uluslararası haber ajansı Reuters’a konuşan cumhurbaşkanlığı yetkilileri ekonomiden sorumlu bir cumhurbaşkanı yardımcılığı makamının kurulacağını ve kabine değişikliği yapılabileceğini söyledi. Ajans ekonomiden sorumlu yardımcı için ise Binali Yıldırım’ın ismini yazdı.
ERDOĞAN İSTİFA SONRASI CANİKLİ’YLE GÖRÜŞTÜ
Bloomberg ajansı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istifa sonrası AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Merkez Bankası’nın yeni başkanı Naci Ağbal ile gece saatlerinde bir toplantı yaparak para politikası hakkında konuştuğunu bildirdi. Ajans haberini konuya yakın kaynaklara dayandırdı.

Babacan: Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi dün gece iflasını açıklamıştır

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 1. Olağan Bilecik İl Kongresi’nde konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dün gece sosyal medya hesabından paylaştığı istifa açıklamasına değinen Babacan, “Ülkenin bir bakanı kendi sosyal medya hesabından bir istifa mektubu paylaşıyor fakat basından çıt yok. Belli ki bir yerlerden talimat bekleniyor. Basınımız bir istifa haberini talimat almadan veremiyor” dedi. 24 saat boyunca bir açıklama yapılmamasını ise “Demokrasiyi, hukuku, insan haklarını askıya alanlar; saatlerdir devleti de askıya almıştır.” Sözleriyle değerlendirdi.
“Dün gece yapılan açıklama bir istifa açıklaması değil, bir iflas açıklamasıdır. Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dün gece sosyal medya üzerinden iflasını açıklamıştır” diyen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hazineyi boşalttılar anladık da, şu anda hazinenin başı da boş. Devlet böyle yönetilmez, ciddiyete yakışmaz”

İlkokul düzeyinde bir Türkçe ile yazılmış

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin “Tam Demokrasi İçin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” modelinin tanıtım toplantısında açıklamalar yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifa etmesiyle ilgili konuşan Davutoğlu, “Dün gece hem devlet teamülleri hem de basın özgürlüğü açısından ciddi bir hicap duydum” dedi:
Bugün başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere sesleniyorum: Başınızı iki elinizin arasına alın ve düşünün. Bakanlar bunu yaparsa, yarın hangi mevkide bulunan kimlerin, nasıl davranacağı bilinemez. Türkiye Cumhuriyeti bir aşiret devleti de değildir, kabile devleti de değildir.”
Bakan Albayrak’ın istifasında kullanılan Türkçe’yi de eleştiren Davutoğlu, “Metni gördüğümde ‘Gerçek olamaz’ dedim. Böyle bir istifa olamayacağı için değil, Bakanlık makamına gelmiş birisinin böyle kötü bir Türkçe kullanmasına inanamadığım için… İlkokul düzeyinde bir Türkçe’dir. Bir aydın olarak da hicap duydum. Bu Türkçe’yle bırakın Bakanlık idare etmeyi, küçük bir kurum bile yönetilemez.” dedi.

Koordinasyonsuzluğu ortadan kaldırın

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sosyal medyadan istifasını duyurmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendiği konuşmasını hatırlatan bir video daha paylaştı.
Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamasını, “Doğru tedavinin ilk adımı teşhisi doğru yapmaktır. Arızanın neden kaynaklandığını doğru tespit etmeden, çözümü bulamazsınız. İlk iş ekonomi yönetimindeki koordinasyonsuzluğu ortadan kaldırın. Derhâl ekonomiden sorumlu bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı atayın” notu ile paylaştı.

kılıçdaroğlu: Veziri vererek şahı kurtaramazsın

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu bir görüşme gerçekleştirdi, o görüşmenin ardından da bir basın toplantısı düzenledi.
Kılıçdaroğlu, Berat Albayrak’ın istifasıyla ilgili olarak, “Bir devlet krizi ile karşı karşıyayız. Açıklama yapılmıyor, toplum bilgilendirilmiyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti aile şirketi midir? Türkiye yönetilmiyor, Türkiye savruluyor” dedi.
Merkez Bankası’nın bağımsız bir kurum olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, liyakat ve adaletin öneminin altını çizdi. Kılıçdaroğlu ardından “MB’nin başına bir politikacı getirirseniz MB bağımsız olmaz. Yeni MB başkanı bankacılık ile ilgili ne yapmış ben bilmiyorum.” dedi. Kılıçdaroğlu istifaya ilişkin, “Veziri vererek şahı kurtaramazsın” ifadelerini kullandı.
ERKEN SEÇİM ALAMETİ
Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu ise “Bu istifanın hükümet politikalarında ciddi bir değişime vesile olması yüksek. Bundan sonra artık politikaların oluşmasında Sayın Berat Albayrak’ın etkisi olmayacak, önceden bir etkisi var mıydı bilemiyorum. Sırf bu değişiklikten ümit var bir tavır ortaya koyuyorum.” değerlendirmesi yaptı. İstifayı erken seçim alameti olarak yorumladı.