Irak kızgın, fail meçhul

Irak kızgın, fail meçhul
Irak, Zaho'da 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Türkiye'yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet edeceğini duyurdu. Bağdat yönetimi, "Ankara'dan resmi bir özür sunmasını ve askeri güçlerini Irak topraklarından...

Irak, Zaho'da 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Türkiye'yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayet edeceğini duyurdu. Bağdat yönetimi, "Ankara'dan resmi bir özür sunmasını ve askeri güçlerini Irak topraklarından çekmesini" de istedi.

Euronews’in haberine göre, Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi'nin başkanlığında yapılan Ulusal Güvenlik Bakanlar Konseyi toplantısında, Dohuk Valiliği'nde bir turizm beldesindeki saldırının Türkiye tarafından düzenlendiği, olayda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi.


Toplantıda, Irak Dışişleri Bakanlığına, "Irak'ın egemenliğine yönelik sürekli Türk saldırılarına ilişkin bir dosya hazırlaması ve bu konuda BM Güvenlik Konseyi'ne acil bir şikayet sunması talimatı" verildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan Türk büyükelçisini çağırması ve kararları iletmesi istendi. Toplantıda Ankara'daki Irak Maslahatgüzarı'nın istişare amacıyla geri çağrılması ve Türkiye'ye yeni bir büyükelçi atanması prosedürlerinin askıya alınması kararlaştırıldı.


Bağdat'taki Türk Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup ise Irak'ın kuzeyindeki saldırıyı kınadı. Türk büyükelçisinin sınır dışı edilmesini isteyen göstericiler Türk bayrağı yaktı.

Türkiye'nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney ise Twitter hesabından, "Terör örgütü PKK tarafından şehit olan Iraklı kardeşlerimize başsağlığı diliyoruz" paylaşımında bulundu.

IRAK'TA ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Duhok vilayetinin Zaho bölgesinde düzenlenen saldırıda 9 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine ülkede ulusal yas ilan edildi.

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu vahşi saldırı, Türkiye'nin Irak topraklarına ve halkına yönelik askeri ihlallerden kaçınması yönündeki ısrarlı uyarıları görmezden geldiğini ortaya koydu” vurgusuna yer verdi.

Kazımi'nin saldırıda hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze törenine katıldığı duyuruldu. IKBY Başkanı Neçirvan Barzani de Erbil Havaalanı'nda düzenlenen törende hazır bulundu.

ÇAVUŞOĞLU: "TSK, 'SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRIMIZ YOK' DEDİ"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak’ın Dohuk vilayetinin Zaho ilçesindeki saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, “TSK’dan aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik herhangi bir saldırımız olmamıştır” dedi.

TRT Haber’e konuşan Çavuşoğlu, özetle şunları söyledi:
“(Irak’ta meydana gelen patlama) Üzücü haberi aldıktan sonra bir açıklama yaptık. İhtiyaç duyulursa yaralıları Türkiye’ye getirebileceğimizi de söyledik. Bu saldırı ile ilgili Türkiye’yi suçlayıcı, karalayıcı haberler de çıktı. Yaptığımız açıklamada bunu net bir şekilde yalanladık, daha doğrusu, Tükiye’nin hiç bir zaman sivillere yönelik karşı bir saldırı gerçekleştirmediğini tüm dünya bilir. Uluslararası hukuka uygun bir şekilde biz terörle mücadelemizi sürdürüyoruz.

“SİS PERDESİ ARALANMADAN SUÇLAMALARI REDDEDİYORUZ”
Bu haberler gelir gelmez ilgili kurumlarımızla istişareler yaptık. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden aldığımız bilgiye göre herhangi sivillere yönelik bir saldırımız olmamıştır. Bizim hedefimiz Suriye’de terör örgütleri olmuştur. Irak’ta da bugüne kadar hep terör örgütlerine yönelik olmuştur. Terör örgütlerinin gerçekleştirdiğini düşündüğümüz bu hain saldırı neticesinde Irak makamlarıyla iş birliği yapabileceğimizi de açıkladık. Bir kez daha buradan vurgulamak istiyoruz. Bu sis perdesi aralanmadan Türkiye’ye yönelik suçlamaları reddediyoruz. Türkiye’ye yönelik gerek yetkili gerek yetkisiz yapılan açıklamaları da reddediyoruz.”

Dışişleri Bakanlığı, olayla ilgili bir açıklama da yaparak Türkiye’nin asla sivilleri hedef alan bir saldırıda bulunmadığı yinelendi.

“ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI KALAMAYIZ”
Çavuşoğlu, Suriye’ye olası harekatla ilgili yaptığı açıklamada ise “Elimiz kolumuz bağlı kalamayız. Bugüne kadar yaptığımız harekatlarda kimseden icazet almadık doğrusu. Almayız da” ifadelerini kullandı.