İran kepenk kapattı

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 6, 2022 / 11:16

İran’da kılık kıyafetin kurallara uygunluğunu denetleyen ahlak polisinin statüsüne ilişkin tartışma sürerken ülkede esnaf ve işçilerine yapılan üç günlük genel grev çağrısı birçok büyük kentte karşılık buldu.

Grev çağrıları son günlerde sosyal medya, duvarlara yazılan sloganlar ve dağıtılan bildirilerle yaygınlaştırılırken, Reuters ajansı, görgü tanıklarına atıfla başkent Tahran merkezine toplumsal olaylara müdahale eden Besiç polisinin yerleştirildiğini aktarıyor.

Genel grev eylemliliğinin ilk gününde İran yargısının en üst düzey yetkilisi Gulamhüseyin Muhsini Ejei, güvenlik ve yargı yetkililerini “tehditlerle insanları greve zorlayan” kişileri belirleyip cezalarını vermeye çağırdı. BBC Farsça servisinin doğrulayarak derlediği bilgilere göre, grev çağrısının etkili olduğu ve çarşıların kayda değer oranda kapandığı şehirlerin arasında Tahran’ın yanı sıra Bender Abbas, Şiraz, İsfahan, Kirmanşah, Arak, Meşhed, Cevanrud, Kamiyaran, Merivan, Kazvin de bulunuyor.

AHLAK POLİSİ TARTIŞMASI
İran’da 22 yayındaki Mahsa Amini’nin ölümüne neden olan ahlak polisinin lağvedildiği haberleri uluslararası ajansların yayınları ile dünyaya yapıldı. Dün ise bu konuda farklı bir tartışma başladı.

İran devlet televizyonu El Alam, ‹ahlak polisi’ biriminin lağvedildiği yönündeki iddiaları yalanladı. Konuya ilişkin Tahran hükümetinden ise resmi bir açıklama yapılmadı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top