İran, Rusya’ya İHA sattığı iddialarını yine yalanladı

İran, Rusya’ya İHA sattığı iddialarını yine yalanladı
Ukrayna, Rusya’nın saldırılarda kullandığı İHA’ları İran’dan aldığını iddia etse de İran her seferinde bu iddiayı yalanlıyor.İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, “Savaşın tarafı olan ülkelere...

Ukrayna, Rusya’nın saldırılarda kullandığı İHA’ları İran’dan aldığını iddia etse de İran her seferinde bu iddiayı yalanlıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, “Savaşın tarafı olan ülkelere silah tedarik etmiyoruz” diyerek Rusya’ya İHA satmadıklarını söyledi. Kanaani, “İran’ın, Rusya’ya İHA gönderdiğine ilişkin çıkan haberlerin siyasi hedefleri var bunlar Batılı kaynaklar tarafından yayılıyor. Biz savaşın tarafı olan ülkelere silah tedarik etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

TAHRAN’A YAPTIRIM GÜNDEMDE
Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin bazıları, Ukrayna savaşında İran’ın Rusya’ya verdiği silah desteğinin kanıtlanması halinde Tahran’a yönelik yeni yaptırımlar getirilmesini istedi.

AB Dışişleri Bakanları, Ukrayna savaşı, Dağlık Karabağ ve İran’daki iktidar aleyhine düzenlenen son gösterilerin sert bir şekilde bastırılmasını görüşmek üzere dün Lüksemburg›da toplandı.

Toplantı sonunda, İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltına alındıktan sonra ölümü üzerine başlayan protestolara müdahale ve halka baskı uygulandığı gerekçesiyle Tahran yönetimi aleyhine bir dizi yeni yaptırım kararı çıkması bekleniyor.

Ukrayna’daki savaşta kullanması için Rusya’ya insansız hava aracı sağladığı gerekçesiyle Tahran’a ilave yaptırım uygulanması da toplantıda ele alınacak.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Tahran’ın Rusya’nın Ukrayna savaşına katılımının kanıtlanması halinde, İran’a yönelik ek AB yaptırımlarının bazı kişileri kara listeye almakla sınırlı olmayacağını söyledi.