Bu defa bakan yardımcısı astılar

Bu defa bakan yardımcısı astılar
İran'ın eski savunma bakan yardımcısı, İngiltere ve İran vatandaşlığı bulunan Ali Reza Akbari, idam edildi. Akbari, 2019'da "İngiltere için ajanlık yaptığı" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Akbari, hakkındaki iddiaları reddetmişti.İdam...

İran'ın eski savunma bakan yardımcısı, İngiltere ve İran vatandaşlığı bulunan Ali Reza Akbari, idam edildi. Akbari, 2019'da "İngiltere için ajanlık yaptığı" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Akbari, hakkındaki iddiaları reddetmişti.

İdam cezasının uygulandığının duyurulmasının ardından İngiltere'den de sert tepki geldi. Başbakan Rishi Sunak, idamın "barbar bir rejim tarafından uygulanmış duyarsız, korkakça bir hareket" olduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de idamın karşılıksız kalmayacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından İngiltere, İran’a karşı aldığı yaptırım kararını açıkladı. İngiltere, İran Başsavcısı Muhammed Cafer Montazeri’nin varlıklarını dondurdu ve İngiltere’ye seyahatini yasakladı.

İran yargısının resmi internet sitesi Mizan, cumartesi günü yayımladığı haberde Ali Reza Akbari'nin asılarak idam edildiğini belirtse de tam bir tarih veya yer bilgisi paylaşmadı. Haber, İran'ın Akbari'ye ait, zorla konuşturulduğu anlaşılan bir "itiraf videosunun" yayımlanmasının ardından paylaşıldı.

BBC Farsça Servisi, geçen çarşamba günü Akbari'ye ait bir ses kaydı yayımladı. Kayıtta Akbari, "İşlemediği suçları kamera önünde zorla üstlenmesi için işkenceye maruz kaldığını" söylüyordu.

Tutuklanmasından bu yana Akbari'nin ailesine hukuki destek veren İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Akbari'nin ülkedeki İngiliz diplomatlarla iletişime geçmesi için de çalışmıştı. Ancak İran, vatandaşlarının diğer ülke vatandaşlıklarını resmen tanımıyor.

"3.500 SAAT BOYUNCA İŞKENCE GÖRDÜ"

Akbari sesli mesajında, "3.500 saat boyunca istihbarat birimleri tarafından işkenceye maruz kaldığını ve sorgulandığını; psikolojik ve fizyolojik yöntemlerin kullanıldığını, iradesinin elinden alındığını ve deliye döndürülerek istedikleri her şeyi yapmaya zorlandığını" anlattı.