İran’da kadınlar yine hedefte

İran’da kadınlar yine hedefte
İran’da, Mahsa Amani’nin 13 Eylül’de ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından artan can kayıplarına rağmen gösteriler hız kesmiyor. Son olarak direnişçilere yardım eden doktor Ayda Rüstemi’nin...

İran’da, Mahsa Amani’nin 13 Eylül’de ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından artan can kayıplarına rağmen gösteriler hız kesmiyor. Son olarak direnişçilere yardım eden doktor Ayda Rüstemi’nin işkenceyle öldürüldüğü, ailesine trafik kazası diye haber verildiği iddia edildi.

IranWire haber sitesinin verdiği bilgiye göre Ayda Rüstemi, 12 Aralık’ta Ekbatan’da çok sayıda yaralı protestocuyla ilgilendikten sonra eksik tıbbi malzemeleri almak için evden ayrıldı. Bir daha da Ayda Rüstemi’den haber alınamadı. Yerel bir polis karakolu ertesi gün ailesini arayarak Rüstemi’nin gece araba kazasında öldüğünü bildirdi. Cesedini morgdan almalarını söyledi.

Ancak aileye yakın bir kaynak, “Rüstemi’nin ölüm nedeni araba kazası olamazdı. Araba kullanırken kaza yaptığınızda iki elinizin de kırılması, gövdenizin alt kısmının morarması ve gözünüzün tamamen çıkması mümkün değil” dedi.

Aile, polisten kendilerine Rüstemi’nin aracını ve trafik kazasının meydana geldiği yeri göstermesini istedi. Ancak bu talepleri geri çevrildi. Ayda Rüstemi, ailesinin memleketi Gürgan’da toprağa verildi.

Yaralılara yardım etmek için hayatlarını tehlikeye atan sağlık görevlileri, protestocuları evlerinde veya başka yerlerde tedavi ediyor. 36 yaşındaki Ayda Rüstemi de o doktorlardan biriydi.

Oyuncu Terane Alidusti gözaltında

İranlı oyuncu Terane Alidusti'nin Mahsa Amini'nin ölümünden sonra başlayan "protestoları kışkırtmak" suçlamasıyla gözaltına alındığı duyuruldu. Alidusti, 10 Kasım'da sosyal medya hesabından başörtüsüz bir fotoğrafını yayımlamıştı.

İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim'de yayımlanan habere göre, gözaltına alınan Alidusti'ye "yanlış ve çarpıtılmış içerik yayımlamak", "isyanları kışkırtmak" ve "İran karşıtı grupları desteklemek" gibi suçlamalar yöneltildi.

Terane Alidusti, 2016’da en iyi yabancı film Oscar’ı alan "Furuşende (Satıcı)" filmindeki rolü ile dünya çapında ün kazanmıştı.

"KAN DÖKÜLMESİNİ SEYREDENLER İNSANLIĞIN YÜZ KARASI"

Alidusti, sosyal medya hesabında "Sessizliğiniz zulüm ve zalime destek manasına gelir. Kan dökülmesini seyreden ve harekete geçmeyen uluslararası örgütler insanlığın yüz karasıdır " ifadelerini kullanmıştı