İran’da “Kanlı Cuma”

İran’da “Kanlı Cuma”
Uluslararası Af Örgütü, İran güvenlik güçlerinin 30 Eylül’de, aralarında çocukların da bulunduğu en az 66 kişiyi hukuka aykırı olarak öldürdüğünü açıkladı.Sistan ve Belucistan eyaletinin merkezi olan Zahidan kentinde...

Uluslararası Af Örgütü, İran güvenlik güçlerinin 30 Eylül’de, aralarında çocukların da bulunduğu en az 66 kişiyi hukuka aykırı olarak öldürdüğünü açıkladı.

Sistan ve Belucistan eyaletinin merkezi olan Zahidan kentinde Cuma namazı sonrasında meydana gelen bu şiddetli müdahale sırasında protestoculara, çevredeki kişilere ve namaz kılanların üzerine atış mühimmatı, metal saçmalar ve biber gazı ateşlendi.

O tarihten beri Zahidan’da protestolara yönelik baskılar devam ederken, çıkan diğer olaylarda 16 kişi daha öldürüldü. Aktivistler, hayatını kaybeden kişilerin aileleri ve görgü tanıklarından toplanan kanıtlar ve protestolara ilişkin görüntüler ve videolar, Zahidan’daki gerçek ölü sayısının muhtemelen daha yüksek olduğuna işaret ediyor.

İranlıların “kanlı Cuma” olarak adlandırdığı 30 Eylül’deki saldırı sonucunda, yaklaşık üç hafta önce, Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındıktan sonra gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından İran geneline yayılan protestoların en ölümcül günü yaşandı.

Uluslararası Af Örgütü’nün topladığı kanıtlar, hayatını kaybeden kişilerin çoğunun, öldürme veya ağır yaralamaya dönük açık bir niyeti ortaya koyacak şekilde kafasından, kalbinden, boynundan ve gövdesinden vurulduğunu gösteriyor.