İran’dan Türkiye’ye baraj uyarısı

İran’dan Türkiye’ye baraj uyarısı
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahiyan, İran parlamentosunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Dicle ve Aras nehirleri üzerinde baraj planlarıyla ilgili olarak, ülkesinin Türkiye’nin sınır bölgelerindeki su kaynakları...

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahiyan, İran parlamentosunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Dicle ve Aras nehirleri üzerinde baraj planlarıyla ilgili olarak, ülkesinin Türkiye’nin sınır bölgelerindeki su kaynakları üzerinde baraj inşa etme adımlarına karşı olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet’in Mehr Haber Ajansı’ndan aktardığına göre Abdullahiyan, "Dost ve komşu ülkemiz Türkiye'nin baraj inşaatı alanında, bölgenin çevre koşullarını bozacak, halkımız ve bölge için sorun yaratacak, diğer yandan ülkemize giren su miktarını olumsuz yönde etkileyecek önlemler alması kabul edilemez" dedi.

Abdullahiyan, “Bu konuyu son 8 ayda Türkiye Dışişleri Bakanı’ndan en az üç kez takip ettim. Tahran ve Ankara arasında su işbirliği konusunda ikili bir anlaşma olmamasına rağmen, son dört ay içinde istişareler yapıldı. Bu doğrultuda ortak su komitesinin kurulması planlanıyor” açıklamasını yaptı.

Abdullahiyan, İran Dışişleri Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı uzmanlarından oluşan bir heyetin Türkiye’ye yaptığı yakın tarihli bir ziyarete ve ziyarette yapılan verimli görüşmelere işaret ederek, bir Türk heyetinin yakında İran’ı ziyaret edeceğini söyledi.

Abdullahiyan ayrıca, Irak hükümetiyle temas halinde olduklarını belirterek, hem İran’ın hem de Irak’ın Türkiye’nin baraj inşa planlarından zarar göreceğini öne sürdü.