IRKÇI YORUMLAR

IRKÇI YORUMLAR
Katar'da düzenlenen ve Arjantin'in şampiyon olduğu 2022 FIFA Dünya Kupası'nın tüm ayrımcılık türlerine karşı sıfır tolerans ilkesine rağmen hem saha içi ve dışında hem de sosyal medyada pek çok nefret söylemi kullanıldı.ABD'de...

Katar'da düzenlenen ve Arjantin'in şampiyon olduğu 2022 FIFA Dünya Kupası'nın tüm ayrımcılık türlerine karşı sıfır tolerans ilkesine rağmen hem saha içi ve dışında hem de sosyal medyada pek çok nefret söylemi kullanıldı.

ABD'de Dijital Nefretle Mücadele Merkezinin (CCDH) 21 Kasım'da yayımladığı raporda, siyahi futbolcuları hedef alan sosyal medya paylaşımlarının, 2022 Dünya Kupası'nın başlamadan önce ırkçı kullanıcılar tarafından yapıldığı, sosyal medya platformlarının da söz konusu mesajlara müdahale etmediği belirtildi.

Raporda, İngiliz Milli Takımı'ndan siyahi Raheem Sterling ile Bukayo Sakaa'nın da aralarında bulunduğu 43 futbolcuyu hedef alan 100 ırkçı tweetten 99'u için harekete geçilmediği, sadece bir paylaşımın 16 kez tekrar edilmesi nedeniyle silindiği ifade edildi.

Bu paylaşımlardan 11'inde, futbolcuları tanımlamak için "Negro" (zenci) ifadesinin kullanıldığı, 25'inde oyunculara yönelik maymun veya muz emojisi kullanıldığı, 13'ünde oyuncuların sınır dışı edilmesinin istendiği, 25'inde oyunculara "başka ülkelere gidin" denildiği 13 tweette ise futbolcuların yabancı dil becerileri üzerinden hedef alındığı belirtildi.