İş Bankası Genel Müdürü: Yüksek Kur Bilinçli Bir Tercih

İş Bankası Genel Müdürü: Yüksek Kur Bilinçli Bir Tercih
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası’nın kasım ayında yapacağı hareketi öne çekerek faiz indirimi yaptığını söyledi. BloombergHT’de soruları yanıtlayan Aran, “Para politikasında belirsizliği...

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası’nın kasım ayında yapacağı hareketi öne çekerek faiz indirimi yaptığını söyledi. BloombergHT’de soruları yanıtlayan Aran, “Para politikasında belirsizliği tesis etmek kolay. Sanayicinin belirsizliğinin para politikası aracılığıyla giderilmesi pek kolay değil. O yüzden belirsizliğin 6-8 ay devam edeceği, zor bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorum” dedi. Hakan Aran, Merkez Bankası’ndan mevcut durumda, aralık ayında 100 baz puan indirim daha beklediğini söyledi ancak ABD faizlerindeki seyre bağlı olarak bu hamlenin zor olabileceğini de ekledi. Aran, TCMB’nin faiz indirim kararına ilişkin olarak, “Tüm merkez bankalarında olduğu gibi bizde de bir baskı oluştu. Sektörün normal şartlarda kasım-aralık ayında beklediği indirimi, baskıyı en azından savabilmek için TCMB’nin önden faiz indirimi yapabileceğini düşünmüştüm. TCMB, kasım ayında yapacağı indirimi öne çekmiş gibi görünüyor. Ama piyasalar açısından bir risk aldığını düşünüyorum” dedi.

“KUR DÜŞSÜN İSTENMİYOR”

Döviz kurlarındaki hareketi de yorumlayan Aran, “Kur oynaklığının iki şekilde üretimi destekleyen yanı var. İhracat yapanlar, kur arttığında ihracatlarını artırıyor. Üretim yapanlar ise ithalat pahalılaştığı için içeride onun ikamesini yapabilir miyim diye düşünüyor. Ben yüksek kurun bu kapsamda bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum. Kur düşsün istenmiyor. O nedenle kur artışının, enflasyon etkisini hariç tutuyorum tabii, üretimi teşvik etmek için kullanıldığını sanıyorum” ifadelerini kullandı.