İş Bankası ‘Mir’i askıya aldı

İş Bankası ‘Mir’i askıya aldı
Bloomberg’in haberine göre, Türkiye İş Bankası’nın ABD’den gelen yaptırım uyarıları sonrasında Rus ödeme sistemi Mir’i askıya aldı.Türkiye’nin aktifleri bakımından en büyük özel bankası olan İş Bankası, Mir...

Bloomberg’in haberine göre, Türkiye İş Bankası’nın ABD’den gelen yaptırım uyarıları sonrasında Rus ödeme sistemi Mir’i askıya aldı.

Türkiye’nin aktifleri bakımından en büyük özel bankası olan İş Bankası, Mir ödeme sistemi işlemleri yaptığı için Rus turistler arasında popüler bir banka.
Akşam saatlerinde de Rus haber ajansı RIA Novosti, Denizbank’ın da Mir ödeme sistemini askıya aldığını duyurdu.

Banka, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, ABD Hazinesi’nin konu hakkındaki açıklamasını gördüklerini ve değerlendirdiklerini belirterek, sistemin kullanımını askıya aldıklarını bildirdi.

Karar, ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin (OFAC) geçen hafta Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurmasının ardından geldi.

Türkiye, Moskova’nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rus kurumlarına uygulanan yaptırımlara dahil olmamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 5 Ağustos’ta yaptığı görüşmenin ardından Mir sisteminin iki ülke arasındaki turizmi kolaylaştırdığını söylemişti.

Geçen hafta İngiltere basınında ABD ve AB’nin bu konuda Türkiye’ye baskıyı artırmayı hazırlandığı belirtilmişti.

Türkiye’nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank Rusya’nın Mir ödeme sistemine dahil olan bankalar arasında.
Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.