İş kontrolden çıktı 2-3 haftalık kapanma şart

İş kontrolden çıktı 2-3 haftalık kapanma şart
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Ben İstanbul adına konuşmak zorundayım” diyerek korona salgını ile ilgili, İstanbul’da kontrol dışı bir süreç yaşandığını vurguladı. İmamoğlu “Bu iş mart-nisan-mayıs dönemindeki...

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Ben İstanbul adına konuşmak zorundayım” diyerek korona salgını ile ilgili, İstanbul’da kontrol dışı bir süreç yaşandığını vurguladı. İmamoğlu “Bu iş mart-nisan-mayıs dönemindeki gibi değil. İstanbul’umuzun şu anki verilerine baktığımızda 2-3 haftalık kapanma şart” dedi.

Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin ikinci etabının açılışını yapan İmamoğlu, pandeminin tek başına maske ve mesafe ile tanımlanacak bir süreç olamayacağına dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre hasta sayılarının yüzde 50'sinin İstanbul'da olduğunu belirten İmamoğlu, “Çemberi gittikçe daralan biçimde çok yakın çevremizde neredeyse herkesin bu hastalığı yaşadığını görüyoruz” diye konuştu.

‘RAKAMLAR DÜŞÜK AÇIKLANIYOR’

Açıklanan vaka ve ölüm sayılarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen İmamoğlu şunları dile getirdi:

Nüfusu İstanbul'dan az olan Avrupa ülkelerinden dahi daha az sayı açıklamanın salgınla mücadelede ne anlama geldiğini anlayabilmiş değilim. Madem biz nüfusu 10 milyonu aşmayan bir kısım ülkelerden 83 milyonluk ülke olarak çok daha iyi durumdaysak dünyanın gelip bunu incelemesi bizi alkışlaması gerekir.

Düşünün ki; 11 milyonluk Belçika'dan bile bizde vaka-ölüm sayısı 2-3 kat az ise gerçekten bunu bütün dünyaya insanlık namına öğretelim. Ama eğer bir yanlış varsa açıklamalarda bunun anlamlı olmadığını, milletimizi yanlış bilgiler vermenin doğru olmadığının altını çizmek zorundayım.

‘2-3 HAFTALIK KAPANMA ŞART’

Dünya Sağlık Örgütü'nün iki adet açılma kriteri var. Birincisi en az 14 gün boyunca test sayısı artacak ama vaka sayısı da azalacak ki açılma olsun. İkincisi en az 14 gün boyunca ölüm sayıları ve sağlık personeli hastalanma sayısı azalacak. Türkiye'mizin ve özellikle İstanbul'umuzun şu anki verilerine baktığımızda iki kriteri de önümüze koyduğumuzda kesinlikle bir kapanmanın şartlılığı ortada.

‘DAHA ÖNCE HALLETTİK YİNE YAPARIZ’

2-3 haftalık bir fedakarlıkla tırmanmakta olan hasta-vefat sayısını aşağı doğru indirmek zorunda olduklarını vurgulayan İmamoğlu “Devletimiz güçlüdür. Seferberlik süreci tanımlarız. Nasıl daha bunu önce hep birlikte hallettik, yine hallederiz” dedi.

‘TEK BİR HASTA VERİSİ PAYLAŞILMADI’

İmamoğlu, kendileri ile hasta verilerinin paylaşılmamasına da tepki göstererek, “İnsanların dışarıya çıkışlarında en önemli takip sistemi bizim elimizde; İstanbulkart. Israrla bize tek bir hasta verisi verilmedi. Bunu anlayabilmiş değilim” dedi.

İmamoğlu ölüm sayısı verdi, Bakan Koca’yı uyardı

İstanbul’da ‘bulaşıcı hastalık’ tanımıyla sınıflandırılan vefat sayısının dün 164 olduğunu açıklayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Twitter hesabından, “Sayın Fahrettin Koca tedbir almada gecikiyorsunuz” mesajını paylaştı. Mezarlıklar Daire Başkanlığı’nın verilerini paylaşan İmamoğlu, “Bu sayı tüm pandemi döneminde bildirilen en yüksek sayıdır” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın 14 Kasım verilerine göre ise Türkiye’de 92 vefat meydana geldi.

BAKAN KOCA’DAN TELEFON

İmamoğlu, İstanbul’daki vefat sayısıyla ilgili paylaşımının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendisini aradığını açıkladı. İmamoğlu, “Bakan Koca tedbirler konusunda hassasiyetle çalıştıklarını söyledi” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca salgın toplantısına katılımda durumu eşitledi

22 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştirilen salgın toplantısına Ekrem İmamoğlu’nu çağırmayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yeni bir toplantı gerçekleştirdi. Yeni toplantının diğerinden farkı bu kez İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü’nün de çağrılmaması oldu.

Toplantı haberi İmamoğlu’nun kapanma çağrısından saatler sonra geldi. Toplantı sonrası Twitter’dan bir paylaşım yapan Koca, “Toplantıda, artan hasta yükümüzü, temaslı takibini, kaçınılmaz görünen tedbirleri ve yeni mücadele stratejisini ele aldık” dedi.