IŞİD’in Türkiye’deki finansörlerinin mal varlıkları donduruldu

IŞİD’in Türkiye’deki finansörlerinin mal varlıkları donduruldu
ABD Maliye Bakanlığı’nın Yabancı Varlıkları Kontrol Dairesi (OFAC), Türkiye’de terör örgütü IŞİD’e finansal kaynak sağlayan 4 kişi ve iki kurumun tespit edildiğini açıkladı. Bakanlık açıklamasında bu kişi ve kurumlara...

ABD Maliye Bakanlığı’nın Yabancı Varlıkları Kontrol Dairesi (OFAC), Türkiye’de terör örgütü IŞİD’e finansal kaynak sağlayan 4 kişi ve iki kurumun tespit edildiğini açıkladı. Bakanlık açıklamasında bu kişi ve kurumlara ait varlıkların, Türk Hazine ve Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla dondurulduğunu duyurdu.

VOA’nın haberine göre, OFAC, söz konusu kişi ve kurumların örgüte yeni eleman kazandırmak, Irak ve Suriye’deki oluşumlara kaynak sağlamak ve para transferlerini gerçekleştirmek konusunda önemli bir rol üstlendiklerini belirtti.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “DEAŞ (IŞİD) terör örgütüne finansman sağladığı tespit edilen 5 gerçek ve 2 tüzel kişinin malvarlıklarının Türkiye ve ABD tarafından eşzamanlı olarak dondurulmasına karar verilmiştir” denildi.

Türkiye’nin açıklamasında 5 şahsa, ABD açıklamasındaysa 4 şahsa ait mal varlıklarının dondurulduğunun açıklanması dikkat çekti.

DETAYLARI ABD AÇIKLADI
ABD Maliye Bakanlığı, Türkiye ile birlikte atılan adımlarla varlıkları dondurulan kişilerden birinin Türkiye’de El Hamid Selim İbrahim Brukan El Kutani olduğunu açıkladı. Açıklamada bu kişinin IŞİD’e yeni üyeler kazandırılması ve IŞİD yöneticilerine para transferleri yapılması konusunda kilit bir rol oynadığı belirtildi.

Brukan El Kutani’nin 2016 yılından bu yana Türkiye’de olduğu, IŞİD’in finansal yapısını yönettiği ve ve Körfez ülkelerinden gelen yardımları örgüte aktardığı belirtildi. El Kutani’nin 2018 yılından itibaren IŞİD’in Türkiye’deki finansal varlıklarının yönetimi konusunda üst düzey bir rol üstlendiğine dikkat çekildi. Bakanlık, açıklamasında aynı yıl içerisinde El Kutani’ye milyonlarca dolar para transferi yapıldığını kaydetti.

Aynı kişinin 2021 yılında Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Terörle Mücadele Birimi tarafından yakalanan Yasir Ali Ahmed Nuveyran El Ferraci’ye yönettiği fonları gönderdiği belirtildi. El Ferraci, 2021 yılında yakalandığında Kuzey Irak’ın Erbil şehrinde saldırı planladıklarını da itiraf etmişti.

El Kutani’nin oğullarının Türkiye’de Mersin’de kurulu Wadi Alrrafidayn isimli bir gıda şirketinde kendilerini çalışan olarak gösterdikleri belirtildi. Şirketin doğrudan ya da dolaylı olarak Brukan El Kuutani’ye ait olduğu ve kendisi tarafından yönetildiğine dikkat çekildi.

Yine Türkiye’de Brukan El Kutani tarafından Sham Express isimli, 2020 yılında kurulmuş bir şirketin de IŞİD örgütüne para transferinde kullanıldığı belirtildi.