İşkencedere’nin sesini duyan yok

İşkencedere’nin sesini duyan yok
İşkencedere’de köylüler yine dağ yollarından dolaşıp iş makinesinin önüne ulaştı. Köylüler “Ormanlar bizi koruyacak, biz ormanları koruyacağız” dedi. Jandarma biber gazı atıp 6 kişiyi gözaltına aldı.İkizdere ilçesindeki...

İşkencedere’de köylüler yine dağ yollarından dolaşıp iş makinesinin önüne ulaştı. Köylüler “Ormanlar bizi koruyacak, biz ormanları koruyacağız” dedi. Jandarma biber gazı atıp 6 kişiyi gözaltına aldı.
İkizdere ilçesindeki İşkencede Vadisi’nde taş ocağı açılması için başlanan çalışmalara üç gündür izin vermeyen köylüler bu sabah evlerinde ablukaya alındı. Jandarmaların köylülerin arazilerine girerek dışarıya çıkmalarına engel olma çabasına karşın köylüler patika yollardan iş makinesinin yanına ulaşarak çalışmayı bir kez daha durdurdu. Akşama doğru çok sayıda kadının bulunduğu gruba kalkanlarla yürüyerek biber gazı atan jandarma, altı kişiyi gözaltına aldı.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN CEZA KESİLMEK İSTENDİ
Yaklaşık 1 aydır İşkencedere Vadisi girişinde nöbet tutan köylüler, 3 gündür Cengiz İnşaat’a karşı eylemler yapıyor. Ormanın içinde taş ocağına yeni yol açmak ve mevcut yolları genişletmek için vadiye gönderilen iş makineleri köylüler tarafından engellendi. Köylülerin çalışma sahasına ulaşmasını engelleyemeyen jandarma ekipleri, bu sabah kendi bahçelerinde bulunan köylülere sokağa çıkma yasağına ihlalden ceza yazmak istedi. Ancak köylüler, kendi bahçelerinde bulunduklarını belirterek tepki gösterince, jandarmalar geri dönmek zorunda kaldı. Köylüler de orman içindeki patika yolları kullanarak çalışma yapılan bölgeye gitti.
‘KOMUTAN BU ORMANI SİZE YOK ETTİRMEYECEĞİZ’
Bölgede yol genişletmeye başlayan iş makinesinin durdurulması için tepki gösteren bir kadın sinir krizi geçirip bayıldı. Bazı köylüler de jandarmaya, “Makineyi mi koruyorsunuz? Sizin görevini bizi korumak. Bizim sizinle bir işimiz yok. Müteahhitin askeri değilsiniz, bizim askerimizsiniz. O adam buraya gelsin. Komutan bu ormanı size yok ettirmeyeceğiz. Komutan, senin çocukların da buraya gelecek. Yapmayın yazıktır. Biz buraya ölmeye geldik anlamıyor musuz? Durdurun makineyi. Bizi öldürmeden burada çalışamayacaksınız” diye haykırdı. Farklı yollardan dolaşarak bir araya gelen köylüler “Bu ormanlar bizi saklayacak, biz ormanları koruyacağız. Ormanlar bizi koruyacak, biz ormanları koruyacağız” diye konuştu. Tepkilerin artması üzerine iş makinesinin çalışması durdurulurken, köylüler bölge halkını ve çevrecileri İşkencedere vadisini korumaya çağırdı.
ÇEPNİ: ALTI KÖYLÜ GÖZALTINA ALINDI
Çalışmayı engelleyen köylülere birkaç saat sonra jandarma eylemi bitirme uyarısı yaptı. Köylüler bölgeden ayrılmayı reddetti. Bunun üzerine biber gazı atan ve kalkanlarla köylülerin üzerine yürüyen güvenlik güçleri İkizdere Dernekler Federasyonu Başkanı Ziya Yıldırım’ın da olduğu bazı kişileri gözaltına aldı. Köylüler ormanlık alana çıkarak eylemlerine devam etti. Bu sırada iş makineside çalışmaya başladı. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, altı köylünün gözaltında olduğunu ancak mücadelenin devam ettiğini söyledi.