İslamcılar eşiyle eşit haklara sahip olmayı sindiremiyor

İslamcılar eşiyle eşit haklara sahip olmayı sindiremiyor
Kadına yönelik şiddet ve İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili tartışmaları yorumlayan Gelecek Partisi Dış Politikalar Başkanı Kani Torun, "Türkiye'de özellikle dindar erkekler, eşiyle eşit haklara sahip olmayı sindiremiyor ve şiddete...

Kadına yönelik şiddet ve İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili tartışmaları yorumlayan Gelecek Partisi Dış Politikalar Başkanı Kani Torun, "Türkiye'de özellikle dindar erkekler, eşiyle eşit haklara sahip olmayı sindiremiyor ve şiddete başvuruyor. Bazı İslamcı kesimler, feodal aile düzenin değişmesini aile ya da dinin yıkılması zannediyor" dedi.


Gelecek Partili emekli büyükelçi Kani Torun, Türkiye’de 1980’lerden sonra konuşulmaya başlanan kadın haklarının erkekler tarafından doğru anlaşılmadığını söyledi. Din ile geleneği birbirine karıştıran kesimlerin feodal aile yapısındaki değişimi, dine tehdit olarak gördüklerini belirten Torun, “Halbuki burada bir değişim var ve en başta dindar erkekler olmak üzere kimse bu değişime ayak uyduramıyor” dedi..


Özellikle İslami kesimin karısı ile eşit paylaşımı, eşit hakları kabullenemediğini anlatan Torun, “Ne yapıyor, Ondan sonra şiddet uyguluyor. Şiddet uygularsan; kusura bakma sonucuna da katlanırsın. İstanbul Sözleşmesi de bunu diyor” ifadelerini kullandı.


Türkiye'de İslami kesimdeki zihniyetin uç noktasının Afganistan'daki Taliban olduğuna dikkat çeken Torun, 'Kadınlar okumasın' diyen Taliban’ın 'Türkiye'deki İslamcılar'dan daha dürüst ve daha tutarlı olduğunu belirtti.
“Burada çağa ayak uyduramayan ve feodal gelenekleri 'din' zanneden çağ dışı bir İslami kesim var” diyen Gelecek Partili Kani Torun, “Türkiye, bu kesimle yüzleşmeli, bunlar bizim arkadaşlarımız… Bunlarla yüzleşerek, bu sorunları aşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.