Isparta dramı

Isparta dramı
Isparta’da perşembe günü başlayan ve kesintisiz 9 saat süren kar yağışı nedeniyle yaşanan elektrik kesintisi dün 4. günde de devam etti. Elektriğin günlerdir kesik olduğu kentte ısınma sorunu yaşayan binlerce kişi, battaniye...

Isparta’da perşembe günü başlayan ve kesintisiz 9 saat süren kar yağışı nedeniyle yaşanan elektrik kesintisi dün 4. günde de devam etti. Elektriğin günlerdir kesik olduğu kentte ısınma sorunu yaşayan binlerce kişi, battaniye ve montlarla oturmak zorunda kaldı. Fırınların dahi kesinti nedeniyle ekmek üretemediği şehrin AK Partili Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in “Bu 2-3 günlük sıkıntı bizleri rahatsız etmedi, etmemesi de gerekiyordu” sözleri dikkat çekti.

Haberler.com’a konuşan Başdeğirmen, “Ülke olarak büyük bir kuraklık yaşadık. Ispartamızda da yüz göstermeye başlamıştı. Bu yağan bereket bizleri sıkıntılı günlerden kurtardı. Hiçbir köyümüzde, beldemizde ve ilçemizde kapalı yolumuz yok. Bazı ilçelerde ufak tefek elektrik sorunlarından başka bir sorunumuz yok” dedi. Başdeğirmen ayrıca, CNN Türk yayınına katılarak “Akşama kadar tüm şehre elektrik verileceğini” açıkladı. Ancak hala il geneline yüzde 100 elektrik verildiği bilgisi aktarılmış değil.

Bakan Dönmez Isparta’da helallik istedi: Birkaç gün enerjisiz kaldınız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, günlerce elektrik kesintisi yaşanan Isparta’da konuştu. Dönmez Ispartalılara “Anlayışınız, sabrınız için teşekkür ediyoruz, hakkınızı helal edin, birkaç gün enerjisiz kaldınız” diye seslendi.

Bakan Fatih Dönmez, Isparta’daki elektrik kesintilerinin giderilmesi ve karla mücadele çalışmalarına ilişkin, ekip, araç ve gereç sayılarını artırdıklarını belirterek, “Buralarda hizmet vermek için Sivas’tan, Kastamonu’dan, İstanbul’dan, Bursa’dan, İzmir’den ekip transfer ettik ki bir an önce sıkıntıyı çözelim diye. İnşallah en kısa sürede çözeceğiz” dedi. Sıkıntının birkaç gün sürdüğünü ancak birçok köye elektrik verildiğini savunan Dönmez, “Vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için tüm imkanları seferber ettik. Sahada çalışmaları yerinde inceleyip, sorunları tespit ettik” diye konuştu.

Enerji Bakanı gece yarısından sonra “Enerjisiz şebeke kalmadı” açıklaması yaptı.

EMO: Yıl 2022 ve bir kent dondu

Isparta‘da yaşanan elektrik kesintisiyle ilgili bir açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), enerji nakil hatlarının ne zaman, kimler tarafından, nasıl yapıldığı, hatların kontrol ve bakımlarının zamanında ve yeterli düzeyde yapılıp yapılmadığının incelenmesi gerektiğini belirtti: “Sayıştay raporlarına göre TEDAŞ’ın dağıtım şirketlerini eksik denetlediğini hatırlatmak istiyoruz. Ancak Elektrik Piyasası Kanunu'nda 25 Kasım 2020 tarihinde yapılan değişiklikle elektrik dağıtım şirketlerinin denetimininin özel şirketler tarafından yapılmasının önü açılmıştı. Isparta vakası ve eldeki bilgiler doğrultusunda TEİAŞ’ın özelleştirilmesinden vazgeçildiği derhal kamuoyuna ilan edilmelidir.”

Skandalın sebebi: özelleştirilmiş elektrik dağıtımı ve yollar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Isparta’da yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin olarak, “Yaşanan skandalın sebebi; özelleştirilmiş elektrik dağıtımı ve yollar” paylaşımını yaptı. Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Milletvekillerimiz günlerdir Isparta Halkı ile birlikte. Beceriksiz yönetimin sonucu halk perişan! Yaşanan skandalın sebebi; özelleştirilmiş elektrik dağıtımı ve yollar. Araştırma önergesi vereceğiz, reddedecekler. MOBESE’lerden ses yok tabii. Trollerde büyük sessizlik” ifadesini kullandı.

Ispartalılar, CHP heyetine anlattı: Sesimizi duyurmak için ölmemiz mi lazımdı

CHP heyeti, günlerce elektrik kesintisi yaşanan Isparta’da incelemelerde bulundu. Yurttaşların büyük mağduriyet yaşadığını belirten heyet, iktidarın üç maymunu oynadığını savundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Tedbirsizlik ve beceriksizliğin 4 gündür mağdur bıraktığı Ispartalı yurttaşlarımız karakışta elektriksiz. Saraydaki tek kişilik hükümete soruyorum: Enerji Bakanı neden 4. gün geldi?” diye sordu. Yurttaşlar da heyete yaşadıkları mağduriyetleri anlattı: Sesimizi duyurmak için ölmemiz mi lazımdı? Sarılarak ısındık. Kendimizi yakalım bunu mu istiyorsunuz? Elektrik geldi ama kombinin kartı yanmış. Çamaşır, bulaşık makineleri yandı. Hiçbir şey çalışmıyor.”

Öte yandan alınan bilgilere göre, mum ve gaz lambası ile hayatlarını sürdürmeye çalışan vatandaşlar, muhtarlıkta dağıtılan tüpler için metrelerce sıra oluşturdu.

İYİ Parti heyeti: Özel denetleme isteyeceğiz

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır, Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ve Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ten oluşan İYİ Parti heyeti, günlerdir elektrik kesintisi yaşanan Isparta’ya incelemelerde bulundu. Ardından düzenlenen basın toplantısında Aylin Cesur, “Özel sektöre verilmiş, özelleştirilmiş olan bu hadise devlet tarafından eğer kontrolü yapılmış olsaydı bu hale gelmezdi” dedi.

İYİ Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır da “Isparta’nın bu dönem Türkiye’de afet bölgesi ilan edilmesini talep edeceğiz. Pazartesi günü TBMM’de önergemizi vereceğiz. TBMM Başkanlığı’ndan hem belediye hem valilik hakkında hem de özellikle elektrik dağıtım firması hakkında denetleme talep edeceğiz. Çünkü bu elektrik dağıtım işi özelleştirilirken dendi ki ‘Özel şirketler daha çok yatırım yapacak, daha iyi yatırım yapacak, daha iyi hizmet verecek’” diye konuştu.