İsrail’de ilki düzenlenen Necef Zirvesi bölgesel forum oluyor

İsrail’de ilki düzenlenen Necef Zirvesi bölgesel forum oluyor
ABD, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas, Mısır ve İsrail dışişleri bakanlarının katılımıyla İsrail’in ev sahipliğinde ilk kez Necef Çölü’nde gerçekleştirilen Necef Zirvesi’nin bölgesel foruma dönüştürüleceği...

ABD, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas, Mısır ve İsrail dışişleri bakanlarının katılımıyla İsrail’in ev sahipliğinde ilk kez Necef Çölü’nde gerçekleştirilen Necef Zirvesi’nin bölgesel foruma dönüştürüleceği açıklandı.

Zirvenin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Rashid Al-Zayani, Fas Dışişleri Bakanı Nasır Bourita, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ortak basın toplantısı düzenleyerek, zirvenin bölgesel ve kalıcı foruma dönüştürüleceğini açıkladı.

Toplantıda konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, zirvenin “ilerleme, teknoloji, dini hoşgörü, güvenlik ve istihbarat işbirliğine dayalı yeni bir bölgesel mimari inşa ettiğini” aktardı. İran tehdidine dikkat çeken Lapid, “Bu yeni mimari, inşa ettiğimiz ortak yetenekler, başta İran ve onun vekilleri olmak üzere ortak düşmanlarımızı korkutuyor ve caydırıyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken zirveyi överek, “Bir zamanlar imkansız olan şeyler mümkün hale geldi” ifadelerini kullandı.

BAE Dışişleri Bakanı Al Nahyan, İsrail ile Arap dünyası arasındaki bağların gelişmesini memnuniyetle karşıladıklarını aktardı. Al Zayani, Suudi Arabistan ve Yemen’deki Husi saldırıları gibi son olayların yanı sıra İran’ın nükleer programının bölge ülkelerinin güçlerinin birleştirilmesi ihtiyacını daha acil hale getirdiğini vurguladı.

Zirve, İsrail ve Arap müttefikleri tarafından ortak bölgesel düşman İran’a karşı bir cephe oluşturma girişimi olarak görülüyor.