İsrailli çift evinde

İsrailli çift evinde
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Çamlıca Kulesi’nden Üsküdar’daki konutunun fotoğraflarını çektikleri için tutuklanan İsrailli Mody ve Natali Oknin çifti sessiz sedasız serbest bırakıldı. Çift, 11 Kasım’da “siyasal...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Çamlıca Kulesi’nden Üsküdar’daki konutunun fotoğraflarını çektikleri için tutuklanan İsrailli Mody ve Natali Oknin çifti sessiz sedasız serbest bırakıldı. Çift, 11 Kasım’da “siyasal ve askeri casusluk” iddiasıyla tutuklanmıştı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, İsrailli çiftin serbest bırakılması üzerine Erdoğan’a teşekkür etti. Bennet yaptığı açıklamada, “Türkiye ile ortak çabalarımızın ardından Mordi ve Natali Oknin serbest bırakıldı, İsrail’e evlerine dönüyorlar. Türkiye Cumhurbaşkanına ve hükümetine işbirlikleri için teşekkür ediyoruz, Oknin çiftine hoş geldiniz diyoruz” ifadesini kullandı.

SOYLU’DAN BİR GÜN SONRA SERBEST KALDILAR


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki gün yaptığı açıklamada, “Siyasal ve askeri casusluk suçu diyebileceğimiz bir değerlendirme var. Mahkemeler ilerleyen süreçte kendi kararlarını vereceklerdir” ifadelerini kullanmıştı.

HERZOG DA TEŞEKKÜR ETTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrailli çiftin serbest kalmasının ardından İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ile telefonda görüştü. Türkiye-İsrail ilişkileri ve bölgesel konuların ele alındığı görüşmede Erdoğan, bölgede barış, hoşgörü ve birlikte yaşama kültürünün yeniden hakim kılınmasının zaruri olduğunu vurguladı. Sputnik’in haberine göre, Herzog, İsrailli çiftin serbest bırakılması nedeniyle Erdoğan’a teşekkür etti.

TAHLİYEYE GİDEN DİPLOMASİ GRAFİĞİ

WallaNews portalı muhabiri ve Axios haber sitesi yazarı İsrailli gazeteci Barak David, Twitter hesabından Oknin çiftinin serbest bırakılması için yürütülen diplomatik trafiğin ayrıntılarını paylaştı.

David’in paylaşımlarına göre, çiftin casusluk iddiasıyla 11 Kasım’da tutuklanmasından birkaç gün sonra İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Irit Lillian, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan bir araya geldi. İsrail tarafı, olayın krize dönüşmemesi için çiftin biran önce serbest bırakılmasını gerektiğini savundu.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Naftali Bennett ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid de devreye girdi ve Türkiye’nin üst düzey isimlerini arayarak çiftin ajan olmadığı bilgisini iletti.

Telefon diplomasisinin ardından Türk tarafı, İsrail’e çiftin serbest kalacağı bilgisini iletti. Hapishanede tıbbi ve korona testleri yapılan çift, önceki gece cezaevinden serbest bırakıldı, kiralanan özel uçakla İsrail’e gitti.