İşsiz kalan köyüne mi döndü

İşsiz kalan köyüne mi döndü
TÜİK yeni yöntemle işsizlik rakamlarını açıkladı yine kafalar karıştı. Tarımda 300 bin istihdam artışıa ekonomistler anlam veremedi. Yeni tablolarda toplam işsizlik ise resmen yüzde 29,1 olarak duyuruldu.İşgücü istatistiklerini...

TÜİK yeni yöntemle işsizlik rakamlarını açıkladı yine kafalar karıştı. Tarımda 300 bin istihdam artışıa ekonomistler anlam veremedi. Yeni tablolarda toplam işsizlik ise resmen yüzde 29,1 olarak duyuruldu.

İşgücü istatistiklerini yeni metodoloji ile paylaşmaya başlayan TÜİK, ocak ayında mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranını yüzde 12,2 olarak açıkladı. Mevsim etkisinden arındırılmamış işsizlik yüzde 13,4 olarak hesaplanırken, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 24,7 olarak kaydedildi.
TÜİK, revize veriler içinde yayımlanmaya başladığı atıl işgücü oranını yüzde 29,1 olarak açıkladı. Hesaplama yönteminde değişikliğe giden TÜİK, üçer aylık hareketli ortalamalar yerine bundan böyle bağımsız aylık tahminlere ilişkin işgücü verilerini paylaşacak. Bir önceki yöntemle son dönemi işsizlik verisi yüzde 12,9 düzeyindeydi.
‘12,2 GERÇEK DURUM DEĞİL’
Gazeteci Yavuz Oğhan’ın “bidebunu izle” programına konuk olan Prof. Dr. Haluk Levent, işsizlik rakamlarını değerlendirdi.
Prof. Dr. Haluk Levent, yeni sistemin Avrupa Birliği’ne uyumluluk çerçevesinde alındığını belirtip tüm dünyada aynı verilerin kullanıldığını ifade etti. “Zamana bağlı eksik istihdam” verisine işaret eden Prof. Dr. Levent, “Dar tanımlı işsizlik tanımı artık gerçek durumu yansıtmıyor. 12,2 gerçek durum değil. Mesela zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı diye bir şey var. Yani part-time çalışanlar ve yevmiyeliler… Onları eklediğimiz zaman 19,7’ye çıkıyor işsizlik oranı” dedi.
TARIMDAKİ ARTIŞ ŞAŞIRTTI
Yavuz Oğhan’ın “Toplam istihdam son bir ayda 822bin kişi artmış; bunun yüzde 44’ü tarım sektöründen. TÜİK geçmiş verilerinde hep düşmüş, ilk kez artıyor, bu artış neden?” sorusu üzerine ise Prof. Dr. Levent, “Mevsimsel olarak arındırılmış rakamda 300 bin artış var. Yani, ne oldu da tarım böyle sıçradı? Bunun olması için yeni tarımsal işletmeler açılmış olması lazım” açıklamasını yaptı.