İşsizlik arttı: MÜSİAD, ‘beğenmiyorlar’ dedi

İşsizlik arttı: MÜSİAD, ‘beğenmiyorlar’ dedi
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) mayıs ayına ilişkin İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’nu açıkladı. DİSK-AR’a göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz...

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) mayıs ayına ilişkin İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu’nu açıkladı. DİSK-AR’a göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Mart 2022’de 8 milyon 356 bin kişi olarak gerçekleşti. Pandemi öncesine göre işsiz sayısı 1 milyon 536 bin arttı.

TÜİK’E GÖRE İŞSİZ ARTTI AMA
Diğer yandan Türkiye İstatistik Kurumu da (TÜİK) mart ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı. Buna göre işsizlik martta yüzde 11,5 artarken, işsiz sayısı 154 bin artışla 3 milyon 894 bin kişi oldu. Atıl işgücü ise yüzde 22,7 olurken, genç işsizlik yüzde 21,2 olarak kaydedildi.

ARADAKİ FARK OLAĞAN DEĞİL
DİSK-AR tarafından yayımlanan raporda İŞKUR ve TÜİK’in verileri arasında 1,3 milyon işsiz fark olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:
“İŞKUR’un kayıtlı işsiz sayıları son bir yılda yüzde 36,5 artarken, TÜİK’in işsiz sayıları yüzde 8,4 azaldı. İki verinin bu kadar farklı seyretmesi hayatın olağan akışına aykırıdır. TÜİK’in yıllık işsizlik verilerinde İŞKUR’un bu eğilimi yer almıyor. TÜİK’in yıllık işsizlik verilerinin salgın dönemindeki işten çıkarma yasağı nedeniyle karşılaştırılabilir değildir.”

DAR VE GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK FARKI 11,2 PUAN
Raporda dar ve geniş tanımlı işsizlik oranları arasındaki farkın açıldığına işaret edilerek “Mart 2022’de ise dar tanımlı işsizlik yüzde 11,5 iken geniş tanımlı işsizlik yüzde 22,7 olarak gerçekleşti. Dar ve geniş işsizlik arasındaki fark bu dönemde 11,2 puan oldu.” denildi.

Raporda söz konusu farkın açılmasındaki en önemli neden “salgın dönemindeki işten çıkarma yasağının dar tanımlı işsizliği sınırlı düzeyde tutmuş olması ve işbaşında olunan sürenin azalması” olarak gösterildi.

MÜSİAD'A GÖRE İŞSİZLİK DEĞİL İŞ BEĞENMEME SORUNU VAR!
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye’deki işsizlik sorunuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Maalesef Türkiye’de iş beğenmeme gibi bir durum var. Emek yoğun işlerde çalışmak istenmiyor. İnsanlar ağır işlerde, emek yoğun işlerde çalışmak istemiyor. Çalışsa da verimli olmuyor. Yabancı uyruklu işçiler bu işlerde daha fazla çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Asmalı açıklamalarına şöyle devam etti:
“İŞKUR 500 bin kişiye istihdam sağladığını açıkladı. Esasen Türkiye’de çalışmak isteyen herkese iş var. Bizim birçok üyemiz ve sanayicimiz vasıflı, vasıfsız eleman aradığını bizlere söylüyorlar. “