İşsizlik maaşı başvurusu ikiye katlandı

İşsizlik maaşı başvurusu ikiye katlandı
Türkiye’de işten çıkarmaların yasak olduğu nisan ayında işsizlik maaşına başvuranların sayısının 2 katına çıktığını söyleyen CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, maaş alabilenlerin ise artmadığına dikkat...

Türkiye’de işten çıkarmaların yasak olduğu nisan ayında işsizlik maaşına başvuranların sayısının 2 katına çıktığını söyleyen CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, maaş alabilenlerin ise artmadığına dikkat çekti.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Budak, “İktidarın pandemi döneminde aldığı diğer önlemler gibi işten çıkarma yasağı da kağıt üstünde kaldı” dedi.
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, işsizlik maaşına başvuranların sayısına ilişkin bilgiler paylaştı. Türkiye’de işten çıkarmaların yasaklandığı nisan ayında işsizlik maaşına başvuranların sayısının Türkiye genelinde ikiye, Antalya’da ise dörde katlandığını ifade eden Budak, konuya ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.
Budak önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“İş-Kur rakamlarına göre Antalya’da geçen sene nisan ayında 4 bin 351 kişi işsizlik maaşına başvurdu ve 2 bin 119 kişi de bu imkandan faydalandı. Bu sene ise başvuru sayısı Antalya’da dört kat artarak 17 bin 431 kişiye yükseldi, ama hak kazanan işçi sayısı yalnızca 3 bin 65. Dikkat çekici nokta, 2019 yılında hak kazanan kişilerin oranı yüzde 48 iken, bu oran bu sene yüzde 17’ye düşmüş durumda.


Türkiye geneli için de aynı durum geçerli. İş-Kur verilerine göre 2019 nisan ayında işsizlik maaşına 142 bin 90 kişi başvurdu ve 76 bin 363 kişiye maaş bağlandı. İşten çıkarmanın yasaklandığı 2020 nisan ayında başvuru sayısı 308 bin 968’e çıkmasına rağmen hak kazanan kişi sadece 69 bin 329. Yani geçen yıl yüzde 53 olan hak kazanma oranı, bu yıl yüzde 22’ye düşmüş durumda.


İşsizlik maaşı başvurularındaki artıştan anlıyoruz ki işten çıkarmayı yasaklamak etkin bir çözüm olmamış. Başvuru bu kadar artmışken işsizlik maaşı alabilen işçi oranlarındaki ciddi düşüş de iyi niyet kurallarına uymayan haller gerekçesi ile işten çıkarmaların yaygınlaştığı endişesi yaratıyor. Görünen o ki iktidarın pandemi döneminde getirdiği işten çıkarma yasağı da tıpkı diğer tedbirler gibi sadece kağıt üzerinde kaldı.”