İstanbul, ‘2024 Dünya Kitap Başkenti’ adayı oldu

İstanbul, ‘2024 Dünya Kitap Başkenti’ adayı oldu
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentin “2024 Dünya Kitap Başkenti” olmaya talip olduğunu, Dünya Kütüphaneler Birliği Başkanı Barbara Lison’a iletti. Lison ve beraberindeki heyeti kentin sembol...

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentin “2024 Dünya Kitap Başkenti” olmaya talip olduğunu, Dünya Kütüphaneler Birliği Başkanı Barbara Lison’a iletti. Lison ve beraberindeki heyeti kentin sembol mekanlarından İBB Atatürk Kitaplığı’nda ağırlayan İmamoğlu, kitap ve kütüphanelerin insanların bilgiyle buluşması noktasındaki önemine dikkat çekti.

İmamoğlu, “Bilgi çağında kütüphanelerin, elbette ki dijital anlamdaki katkıyla beraber, değerini daha da artırdığını düşünüyorum. Bu altyapıya dönük, bizi çok morallendireceğine inandığım 2024’te, İstanbul’un bir başkent şeklinde anılmasını sağlama yolculuğunu ve niyetini Sayın Başkanla paylaşacağım. Bir kitap dostu olarak, dünyanın en güzel etkinliğini, kitap şölenini İstanbul’da var edebileceğimizi kendileriyle paylaşacağım” şeklinde konuştu.

LİSON: “İSTANBUL, OYUN KURUCULARDAN BİRİ OLACAK”
Lison da “Dünya’nın kitap başkenti olma niyetinizi ifade etmenizden çok mutlu oldum. Türkiye, bu alanda çok önemli bir oyun kurucu” ifadelerini kullandı.

“Dünya Kitap Başkenti” kavramı, 1990’lardan itibaren, “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu” (UNESCO) tarafından seçilen her şehrin dünya çapında kitap başkenti olması ve çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapmasını ifade ediyor. UNESCO, 1996 senesinde başlatılan “Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü”nün başarısı üzerine, 2001’in başkenti olarak Madrid’i seçti. Herhangi bir mali ödül içermeyen etkinlik, daha çok kitaplara ve okumaya değer görülen en iyi programları kabul etmekte.